Okładka książki - Carska afera

Carska afera

„Carska afera” autorstwa Piotra Żymełki to niezwykły kryminał historyczny, który przenosi czytelnika w mroczny świat XIX-wiecznej Europy. Akcja rozpoczyna się we wrześniu 1888 roku w Londynie, gdzie w niechlubnej dzielnicy Whitechapel dochodzi do brutalnego zabójstwa lorda Aldena Williamsa. Śledztwo prowadzi Richard Barwood, angielski dżentelmen, którego poznajemy krok po kroku nie tylko jako detektywa, ale także jako człowieka walczącego z osobistą stratą i poczuciem winy.

Opis Londynu i Warszawy jest tak sugestywny, że niemal można poczuć chłód deszczu i zapach biedy ulic. Barwoodowi w pościgu za tajemniczym Lilianem towarzyszy porywczy Polak – nietuzinkowa postać, która do historii wnosi temperament i energię. Kim jednak jest sam Kilian? Jego przeszłość splata się z Polską, Kairem, Kanałem Sueskim oraz Francją. Trop prowadzi przez różne kraje, a akcja nieustannie zaskakuje – od luksusowego Orient Expressu, przez pościg na wielbłądach w samym sercu burzy piaskowej, aż po wystawę w Paryżu związaną z otwarciem wieży Eiffla. Do ekipy dołącza w Kairze intrygująca Francuska, która wpada w spiralę manipulacji podobnie jak Liszewski i Barwood.

W „Carskiej aferze” nie ma miejsca na przypadkowość – wszystko jest starannie przemyślane i osadzone w realiach epoki. To również doskonale oddany klimat epoki – maniery, język, etykieta. Autor pieczołowicie odmalowuje świat, w którym uprzejmość, takt i milczenie miały swoją wartość. Dziś, w dobie nadmiaru słów i pośpiechu, ta subtelność dialogów i zachowań działa jak odświeżające przypomnienie o dawnym stylu życia.

Książka dla miłośników zagadek kryminalnych i nie tylko, dla ceniących elegancki styl i autentyczną atmosferę przeszłości. Wielowątkowa intryga, barwni bohaterowie i bogactwo historycznych detali sprawiają, że „Carska afera” wciąga od pierwszej do ostatniej strony. Finał w Paryżu to prawdziwa uczta dla wyobraźni – wszystkie wątki splatają się w niezapomniany sposób, zamykając misternie skonstruowaną zagadkę.

Z pełnym przekonaniem polecam tę książkę – „Carska afera” to podróż pełna emocji, stylu i klasy.

Informacje dodatkowe o Carska afera:

Wydawnictwo: Sonia Draga
Data wydania: 2025-02-26
Kategoria: Przygodowe
Dodał/a opinię: zaczytaj_chwile

Tagi: Literatura kryminalna i detektywistyczna Literatura przygodowa

Zobacz opinie o książce Carska afera

Kup książkę Carska afera

Amerykańska afera
Piotr Żymełka0
Okładka ksiązki - Amerykańska afera

Londyn, 1890 rok. Tajemniczy zamachowiec podkłada w klubie arystokratów bombę, która ma zabić sir Richarda Barwooda. Ocalenie dżentelmen zawdzięcza jedynie...

Błogosławieni którzy łakną sprawiedliwości
Piotr Żymełka0
Okładka ksiązki - Błogosławieni którzy łakną sprawiedliwości

Cierpliwość jest cnotą. Ale bywa też zabójcza…Pracujący w spółdzielni mieszkaniowej Marek Olszewski dostaje polecenie sprawdzenia, do kogo należy...