Okładka książki - Celny strzał

Celny strzał

Recenzja Patronacka

Celny strzał - Marta Siwa

Dziękuję autorce za możliwość bycia częścią tego projektu jako patronka.

Już po krótkim opisie wiedziałam, że ta historia mi się spodoba. Nie zawiodłam się. To opowieść, która pokazuje jak przypadek wszystko zmienia.

Mamy tutaj przedstawione dwa typy mężczyzn. Jeden z niebezpiecznym zawodem i potrafiący kochać. Jest dla kobiety opiekuńczy, wyrozumiały i nie oczekujący, że będziesz na każde skinienie.

Drugi. Z pozoru cichy i delikatny. Okazuje się być psychopatą oraz cierpi na obsesyjną zazdrość. On, myli uczucie z kontrolą.

Autorka pokazuje też, że każda z Nas chce być kochana. Być wspieraną, a nie być traktowana jak towar...

Oprócz tego, mamy też wątek mafijny, wzbogacony o punkt widzenia naszego antygonisty. Jest on nienachalny i dzięki temu płynnie idziemy przez historię. Autorka w fajny sposób dawkuje emocje i daje miejsce na domysły.

Wątek miłosny. Według mnie, został tu świetnie pokazany.

Jest tutaj mój ulubiony motyw. To on zakochuje się pierwszy. I jest tego na tyle świadom, że nie ukrywa uczuć.

Jeśli chodzi o stalkera Magdaleny... Nie było to trudne do odgadnięcia, kim on jest. Ten jego uśmiech i mrok... Był tak bardzo realny. Za mocno to sobie wyobraziłam. (Oj, za dużo kryminałów)

Główna kobieca postać jest wybuchowa. Kobieta ogień, którą chciano uciszyć.

To historia pełna emocji, sarkazmu, humoru i lekkiej ironii. Pokazująca, że potrafimy być twardzi i okazywać słabość.

Z niecierpliwością wyczekuję kolejnego tomu.

Czy polecam?

Oczywiście. To historia, która pokazuje, że nie wszystko jest takie proste. Życie weryfikuje pewne jego aspekty.

Moja ocena 10/10

Cytaty z książki:

"Tak, właśnie to uwielbiam! Adrenalina, emocje i niepewność, czy wszystko potoczy się tak, jak sobie to zaplanowałam. Tęskniłam za tym i nareszcie powróciło to do mnie niczym bumerang."

" - Tacy ludzie jak ty nie mają żadnych skrupułów, więc nie rozumiem, skąd te pytania? W jej głowie pojawiła się nadzieja. Choć nie wiedziała, co się zaraz wydarzy i do czego posunie się ten człowiek. Czy ją skrzywdzi i porzuci w tym lesie?

- Nie znasz mnie, nie wiesz kim jestem. A ja bardzo nie lubię, gdy ktoś ocenia mnie z góry.

- A jak mam cię niby oceniać? Człowieku, porwałeś mnie i mierzyłeś do mnie przez ostatnie kilkadziesiąt minut ze swojego pistoletu!

- Owszem, zrobiłem to, bo nie miałem innego wyjścia.[...]"

"- Ekscelencjo, czy jesteśmy już u bram Azylu? - zapytała z przekąsem.

- Wystarczy, jeśli będziesz się zwracać się do mnie: Kolba.

- Kolba? To twoja ksywa?

- To mój pseudonim zawodowy.

- Kolba? Czyli co, jesteś snajperem? - To jedyne, co przyszło jej do głowy.

- Tak, a dokładnie, jestem płatnym zabójcą."

"Zawsze jest tak, że ktoś cierpi, gdy jedna ze stron odchodzi. Rezygnuje, przestaje walczyć i odpuszcza."

"Każda kobieta pragnie mężczyzny, który będzie o nią walczył, który będzie ją uwodził i który będzie jej pragnął."

"Zawsze myślałam, że ładnie byłoby zginąć w imię wyższych idei. Oddając życie za ukochanego albo po prostu ratując je dobremu i bezbronnemu człowiekowi. Śmierć jest nieodłączną częścią życia. Nadejdzie prędzej czy później. Dotyka naszych ciał, wkracza w nasze umysły i zabiera w podróż do innego świata. Świata, którego nikt, kto żywy stąpa po ziemi, nie zaznał. Ja tej podróży nie odbyłam, nie dzisiaj..."

Informacje dodatkowe o Celny strzał:

Wydawnictwo: b.d
Data wydania: 2026-05-26
Dodał/a opinię: Oliwia Zalewska

Zobacz opinie o książce Celny strzał

Kup książkę Celny strzał

Daj nam szansę
Marta Siwa0
Okładka ksiązki - Daj nam szansę

Luiza Karmen, niezależna, pełna werwy dwudziestopięciolatka, podczas jednej z organizowanych przez siebie imprez poznaje Marco Mazziniego, przystojnego...