Okładka książki -  Chata na Siwym Groniu - Dziennik Drugi

Chata na Siwym Groniu - Dziennik Drugi

Po drugą część „Chaty na Siwym Groniu” sięgnęłam od razu po przeczytaniu pierwszej – tak bardzo poruszyła mnie historia Matyldy, że nie mogłam oderwać się od tej niezwykłej atmosfery, jaką stworzyła Maryla Bartosiak. „Dziennik Drugi” to kontynuacja losów kobiety, która postanowiła żyć inaczej niż większość z dala od zgiełku, w otoczeniu natury, w sercu Beskidów, w starej chacie na Siwym Groniu. To książka, która nie tylko opowiada o życiu w górach, ale przede wszystkim pokazuje, jak można naprawdę żyć w zgodzie z rytmem przyrody, z uważnością, wdzięcznością i otwartym sercem.

To, co w tej serii mnie najbardziej zachwyca i za co pokochałam tę książkę, to nie tylko sama historia bohaterki, ale przede wszystkim klimat, w jakim została opowiedziana. Maryla Bartosiak pisze z niesamowitą czułością i wrażliwością. Autorka maluje słowami krajobrazy, które można nie tylko zobaczyć oczami wyobraźni, ale wręcz poczuć ich zapach, dźwięki i temperaturę. To prawdziwa literacka uczta dla duszy.

Czytając „Dziennik Drugi”, czułam się uwolniona od codziennych trosk. Z betonowego blokowiska przeniosłam się w góry, gdzie razem z Matyldą przemierzałam jej utarte ścieżki, zaglądałam do chaty, czułam zapach drewna i gotującej się zupy. Ta książka pozwoliła mi na chwilę zatrzymać czas. Czułam się częścią tej przestrzeni – tak prawdziwej, tak cichej, tak kojącej. To było jak osobiste zaproszenie do świata, gdzie liczy się chwila obecna, natura, proste gesty i prawdziwe emocje.

W „Dzienniku Drugim” znajdziemy także refleksje nad mijającym czasem, nad przyjaźniami i rozstaniami, nad tym, jak zmienia się człowiek, kiedy pozwoli sobie naprawdę być tu i teraz. To nie tylko opowieść o samotnym życiu w górach, ale też głęboka, osobista podróż duchowa kobiety, która wybrała życie inne niż większość i nie boi się o tym mówić.

Wielką wartością tej książki są także opisy przyrody, pełne szacunku i zachwytu nad każdym detalem. Rośliny, zwierzęta, pogoda, krajobraz, wszystko żyje, oddycha, zmienia się z dnia na dzień, a Matylda jest częścią tego świata. Autorka pokazuje, jak głęboka więź może łączyć człowieka z naturą, jak wiele możemy się od niej nauczyć cierpliwości, spokoju, mądrości i pokory.

Dla mnie ta książka była jak powiew świeżego, górskiego powietrza. Oczyszcza myśli, koi duszę i zostawia ślad taki ciepły, pachnący lasem i świeżym chlebem ślad, do którego chce się wracać. Gorąco polecam każdemu, kto choć na chwilę pragnie przenieść się w inny świat, bardziej cichy, bardziej zielony, bardziej prawdziwy.

Informacje dodatkowe o Chata na Siwym Groniu - Dziennik Drugi:

Kup książkę Chata na Siwym Groniu - Dziennik Drugi

Chata na Siwym Groniu
Maryla Bastak0
Okładka ksiązki - Chata na Siwym Groniu

Zachwycająca opowieść o magii ukrytej w codzienności Jak stworzyć swój mały raj na Ziemi? Odpowiedź na to pytanie zna Maryla, która trzydzieści lat temu...