,,Cicha aria" to książka, na którą się skusiłam po naprawdę świetnych opiniach. W moim odbiorze wyszła odrobinkę słabiej, ale o tym za chwilę.
Jest późny letni wieczór, kiedy spacerując wzdłuż oceanu, Nataniel słyszy krzyk dobiegający z wody. Nie wiele myśląc rusza na pomoc. Okazuje się, że uratowaną kobietą jest jego znajoma, z którą łączy go przykra przeszłość. Ten wieczór okaże się katalizatorem zapalnym wielu wydarzeń w życiu Nataniela, w wyniku których kilka istnień stanie na szali życia lub śmierci. Kto zginie a kto przeżyje?
Ten dzień, kiedy Nataniel ratuje kobietę z oceanu, jest dla niego trudnym dniem. Otóż to kolejna rocznica tragicznego wypadku łodzi, w wyniku którego jego brat, Ian, leży do dziś w śpiączce. A uratowana dziewczyna to była dziewczyna Iana.
To wydarzenie nie daje spokoju Natanielowi. Zaczyna od nowa drążyć, szukać i zadawać niewygodne pytania. Ma wrażenie jakby wokół tych zdarzeń krążyła zmowa milczenia. Czy uda mu się dotrzeć do prawdy?
To była ciekawa i naprawdę dobrze napisana książka, jednak nie zrobiła na mnie aż tak dużego wrażenia. Niby wszystko jest w najlepszym porządku, to jednak brakuje jej tego czegoś ulotnego, co sprawia, że po przeczytaniu jest efekt wow. Akcja zaczyna się od początku, potem stopniowo przyspiesza, kiedy Nataniel odkrywa prawdę i rozbija zmowę milczenia aż w końcu dociera do tajemnic rodzinnych. Zakończenie przyniosło wszystkie odpowiedzi. Ogólnie wszystkie wątki się rozwiązały.
Oczywiście to jest moje subiektywne odczucie i wcale nie musicie się ze mną zgadzać. Uważam, że książka jest w porządku i może się podobać. Mój odbiór jest taki a nie inmy, ale Wy przeczytajcie i sami wyróbcie sobie zdanie. Czy polecam tą książkę? Myślę że tak, bo mimo wszystko miło spędziłam z nią czas.
Natalia, dziękuję za egzemplarz do recenzji
Polecam
Wydawnictwo: Wydawnictwo Nocą
Data wydania: 2024-02-21
Magdalena Górska
Gdy wszystkie karty zostały odsłonięte, wychodzi na jaw, że gra pozorów dopiero się rozpoczęła. Spencer po przedawkowaniu narkotyków wraca do zdrowia...
Są tajemnice, których lepiej nigdy nie odkrywać Alice miała gotowy plan na życie, ale nie wzięła pod uwagę, że życie pisze własne scenariusze. Nagła utrata...