,,Cicha aria" to książka, na którą się skusiłam po naprawdę świetnych opiniach. W moim odbiorze wyszła odrobinkę słabiej, ale o tym za chwilę.
Jest późny letni wieczór, kiedy spacerując wzdłuż oceanu, Nataniel słyszy krzyk dobiegający z wody. Nie wiele myśląc rusza na pomoc. Okazuje się, że uratowaną kobietą jest jego znajoma, z którą łączy go przykra przeszłość. Ten wieczór okaże się katalizatorem zapalnym wielu wydarzeń w życiu Nataniela, w wyniku których kilka istnień stanie na szali życia lub śmierci. Kto zginie a kto przeżyje?
Ten dzień, kiedy Nataniel ratuje kobietę z oceanu, jest dla niego trudnym dniem. Otóż to kolejna rocznica tragicznego wypadku łodzi, w wyniku którego jego brat, Ian, leży do dziś w śpiączce. A uratowana dziewczyna to była dziewczyna Iana.
To wydarzenie nie daje spokoju Natanielowi. Zaczyna od nowa drążyć, szukać i zadawać niewygodne pytania. Ma wrażenie jakby wokół tych zdarzeń krążyła zmowa milczenia. Czy uda mu się dotrzeć do prawdy?
To była ciekawa i naprawdę dobrze napisana książka, jednak nie zrobiła na mnie aż tak dużego wrażenia. Niby wszystko jest w najlepszym porządku, to jednak brakuje jej tego czegoś ulotnego, co sprawia, że po przeczytaniu jest efekt wow. Akcja zaczyna się od początku, potem stopniowo przyspiesza, kiedy Nataniel odkrywa prawdę i rozbija zmowę milczenia aż w końcu dociera do tajemnic rodzinnych. Zakończenie przyniosło wszystkie odpowiedzi. Ogólnie wszystkie wątki się rozwiązały.
Oczywiście to jest moje subiektywne odczucie i wcale nie musicie się ze mną zgadzać. Uważam, że książka jest w porządku i może się podobać. Mój odbiór jest taki a nie inmy, ale Wy przeczytajcie i sami wyróbcie sobie zdanie. Czy polecam tą książkę? Myślę że tak, bo mimo wszystko miło spędziłam z nią czas.
Natalia, dziękuję za egzemplarz do recenzji
Polecam
Wydawnictwo: Wydawnictwo Nocą
Data wydania: 2024-02-21
Magdalena Górska
Gdy wszystkie karty zostały odsłonięte, wychodzi na jaw, że gra pozorów dopiero się rozpoczęła. Spencer po przedawkowaniu narkotyków wraca do zdrowia...
Gdy zostaną ci odebrane godność, pewność siebie i kobiecość, jedyne, co możesz zrobić, to uczyć się żyć od nowa. Savannah Miller doświadczyła koszmaru...