"Cień bieli" autorstwa Sofii Brodzkiej to książka, która nie wpisuje się w żaden znany mi gatunek, a przynajmniej nie do końca. Znajdziecie tutaj prawdziwy miks, w którym część z was na pewno się odnajdzie.
Głównymi bohaterami tej historii są Sofia oraz Raven, małżeństwo, któremu pewnego dnia ukazuje się tajemnicza postać. Dodatkowych emocji temu spotkaniu dodaje fakt, że kobieta przybywa z zaświatów. Rozpoczyna się w ten sposób proces dochodzenia prawdy, która wydaje się znacznie bardziej złożona, niż początkowo można przypuszczać.
Zaczęło się obiecująco - mrocznie i duszno, a do tego bardzo fajny klimat wprowadzały wątki paranormalne, choć w dalszej części odczułam ich pewien niedosyt. Pojawiały się nadal, jednak momentami nieco ginęły w gąszczu innych wydarzeń. Więcej uwagi skupiono natomiast na głównych bohaterach i ich relacji, w której pojawiało się wiele miłosnych wyznań. O sprawcy dowiadujemy się szybko, co z jednej strony pozwoliło na spokojniejsze śledzenie historii obfitującej w zaskakujące wydarzenia, z drugiej zaś straciło się element stopniowego odkrywania tej tajemnicy. Autorka jednak zadbała o dynamiczny rozwój wydarzeń i liczne zwroty akcji.
Fabuła została osadzona na Islandii, ale jej klimat wyczułam dopiero w drugiej części. Malownicze opisy pozwoliły oczami wyobraźni przenieść się do niezwykłych miejsc.
To, na co chciałabym zwrócić uwagę, to nietypowy styl autorki - obrazowy jednak pełen niedopowiedzeń, które zwłaszcza w dialogach nie zawsze do mnie przemawiały. Z czasem można przyzwyczaić się do tej formy narracji, pełnej symboliki i niejasności. Wymusza to jednak większą uważność na logikę postępowania i tutaj momentami pojawiało się pewne poczucie chaosu.
Moim zdaniem to książka, która może znaleźć swoich odbiorców wśród osób, które cenią połączenie relacji romantycznych z zagadkami kryminalnymi oraz wątkami paranormalnymi. Jest to nietypowe połączenie, które może intrygować.
"Cień bieli” to książka z potencjałem, który jednak nie w pełni został wykorzystany, ale wierzę, że w kolejnych pozycjach autorka będzie się rozwijać, bo widać ku temu wyraźne podstawy. Zachęcam, by samodzielnie sięgnąć po nią i sprawdzić, czy okaże się historią dla Was.
Wydawnictwo: Empik Selfpublishing
Data wydania: 2025-10-26