"Cienie na połoninach" to piękny początek sagi dla miłośników literatury historycznej, sag rodzinnych i opowieści o miłości w tle wielkich wydarzeń. Historia rodzinna osadzona w czasie I wojny światowej. Rozgrywa się pośród bieszczadzkich połonin, tudzież niepowtarzalnej atmosfery Krakowa.
Poplątane losy głównych bohaterów wzbudzają szereg emocji. Tworzą prawdziwy tygiel uczuć: od smutku i rozczarowania, przez niepokój, aż po radość i nadzieję. Losy dwóch przyjaciół, Andrzeja i Bogdana studentów lwowskiej politechniki, których powołanie do wojska zmusza do weryfikacji planów i uczuć.
Andrzej zostaje ranny w pobliżu bieszczadzkiego majątku, gdzie poznaje Emilię. Ich rodzące się uczucie musi zmierzyć się z wojennymi realiami oraz z pojawieniem się drugiego człowieka.
Bogdan zakochuje się w siostrze Andrzeja, Annie, która zmaga się z nieśmiałością i niepewnością w obliczu zmian.
Autorka umiejętnie wplata w narrację bieszczadzkie tradycje, gwarę i codzienność, co nadaje powieści wyjątkowego, regionalnego uroku. Na uwagę zasługuje również styl autorki, która w niezwykle delikatny i malarski sposób odmalowuje słowem nie tylko fabułę, ale i blaski i cienie ówczesnych czasów.
Zwrócić należy również uwagę na przepiękne wydanie. Dopracowane w każdym szczególe. Barwione brzegi, zdjęcia w środku, które za pomocą kodów QR można ożywić.
Powieść ta, to przede wszystkim historia człowieka, jego marzeń o miłości, o byciu z drugą osobą, a przede wszystkim walce o te marzenia.
Ja osobiście jestem pierwszym tomem zachwycona i niecierpliwie czekam na kolejny tom.
Data wydania: 2025-10-29
Kategoria: Historyczne
Zaczytanyzakatek
Janina poświęciła swoje aspiracje, aby stworzyć mężowi prawdziwy dom, który stracił, gdy jego rodzice zginęli w pożarze. Do pełni szczęścia brakuje...
Polska po pierwszej wojnie światowej odbudowuje odzyskaną niepodległość. Dorastają dzieci Polaków urodzonych pod różnymi zaborami, często pochodzące z...