CMYK - Paulina Miękoś - Maziarska
Dziękuję autorce za możliwość przeczytania tej książki.
Czytając tę książkę dowiedziałam się o co chodzi z tytułem. Powiem szczerze, że nawet o tym nie pomyślałam. To są pierwsze litery angielskich nazw kolorów podstawowych wykorzystanych w druku.
To historia Post - apo, przedstawiona w dość ciekawy sposób. Jak pokazuję historia, to według mnie to bardziej science fiction niż fantastyka. Jest to możliwe, żeby ludzie po pewnych używkach łagodnie mówiąc - wariowali.
Poruszane są tutaj takie tematy jak: kanibalizm, walka o przetrwanie, utracenie miłości, przyjaźń.
A szczególnie o stracie i o tym, aby spełniać marzenia zanim nie będzie na to za późno.
Max. To postać, która jest po prostu ludzka.
Pełen emocji i pokazujący, że mężczyzna mocno przeżywa żałobę.
Lektura przeznaczona bardziej dla starszych czytelników. Minimum 16+.
Czy polecam?
Tak. To krótka historia o tym, że nie zawsze wszystko układa się po naszej myśli.
Moja ocena 8/10
Cytaty z książki:
"Chłopak biegł coraz szybciej. Buty miarowo uderzały w kolejne kałuże. Starał się nie rozglądać, nie analizować, nie martwić, zarazem zachowując maksymalną czujność. Dość dobrze zdążył poznać ten dziwny stan świadomości. Jakby leżał plecami na wodzie, z jednej strony nie pozwalając sobie na nadmierne spięcie, z drugiej skupiając na tyle, by w zależności od potrzeb móc zanurkować lub odpłynąć."
"— Chcę to usłyszeć — szepnęła.
— A ja chcę, żebyś zaczęła wyciągać wnioski. Czyny zawsze mówią więcej niż słowa. — Oderwał na moment wzrok od drogi, dostrzegając w półmroku jej źrenice. Wycelował w nie wyzywające spojrzenie, mocniejsze, niż planował. — Oceń moje czyny, wyciągnij z nich wnioski i sama sobie odpowiedz.
Kilka minut ciszy. Max skupił się na jeździe, dziewczyna spoglądała przez boczną szybę w czerń.
— Wystarczyło powiedzieć „tak” — burknęła, nie wytrzymując rodzących się w głowie refeksji. — Nie zajęłoby ci to wiele czasu, a mi byłoby miło. Czemu taki jesteś?
— Może po prostu zabolało, że wątpisz."
"Zawsze masz wybór. Każdy ma wybór. Zawsze. Nawet wtedy, gdy zostaniesz jeńcem. Nawet jeśli nie masz żadnego ruchu. Nawet w takiej sytuacji, tylko od ciebie zależy, jak to przyjmiesz, czy się złamiesz, czy okażesz hart ducha. Zawsze masz jakiś wybór."
Wydawnictwo: Ridero
Data wydania: 2021-07-29
Tytuł oryginału: Cmyk
Oliwia Zalewska
To, co się wydarzyło i od czego zaczął się cały proces, niektórzy najpierw określali mianem Wielkiej Zmiany, potem większość nazwała to Rankor. Istnieje...