"Córka Racheli" to kontynuacja losów bohaterów z powieści "Dama w kapeluszu". Poruszająca, pełna emocji opowieść o sile człowieczeństwa w najmroczniejszych czasach.
"... jakie dramaty i spustoszenie niosła za sobą wojna. Jak plotła ludzkimi losami, nie mając żadnej litości".
Autorka doskonale oddaje grozę wojny, pokazując nie tylko brutalność okupanta, ale też odwagę, przyjaźń i nadzieję, które mimo wszystko potrafiły przetrwać.
"Musisz zrozumieć, że czasami tak już jest. Nie znajdziemy pomocy u tych, u których się spodziewamy, a u zupełnie obcych nam ludzi".
Apolonia Chryniecka to bohaterka, którą trudno zapomnieć – odważna, gotowa do poświęceń, a jednocześnie pełna wrażliwości. Trzeba mieć w sobie dużo odwagi i siły,aby z tak wielką determinacją walczyć o życie małej żydowskiej dziewczynki.Jak wiele można zaryzykować dla drugiego człowieka? Czy ta historia znajdzie szczęśliwe zakończenie?
Tego oczywiście dowiecie się czytając książkę.
"Postępuj zgodnie z tym, co dyktuje ci serce. Daj z siebie wszystko, by ocalić choć jedno życie. Bo ocalenie jednego życia oznacza tyle samo, ile uratowanie całego świata".
"Córka Racheli " to historia o człowieczeństwie wystawionym na najcięższą próbę, ale także o sile przyjaźni i miłości, które pozwalały przetrwać te trudne czasy.
Losy bohaterów i zakończenie, choć niepozbawione trudnych momentów, daje nadzieję. Apolonia wreszcie zaznaje spokoju i spełnia swoje marzenia. Jakie one są ? Musicie koniecznie sprawdzić!
Dla kobiety było to oczywiście symboliczne podsumowanie jej trudnej drogi i dowód na to, że nawet po największych burzach może wyjść słońce,które niejednokrotnie przysłaniały jej ciemne chmury.
Gorąco polecam każdemu tą historię. Jeśli szukacie literatury nie tylko wciągającej, ale i ważnej pod względem historycznym. Jest to książka dla Was. Ona nie tylko porusza czytelnika,ale też na długo zostaje w pamięci.
Wydawnictwo: Skarpa Warszawska
Data wydania: 2025-03-12
Kategoria: Historyczne
Kumbrysia
Miała wszystko. Straciła wszystko. Żywiołem Barbary jest scena, a wielką miłością rodzina: mąż i mała córeczka. To dla niej przerywa karierę i to jej...
Szczęśliwe dzieciństwo Patrycji kończy się wraz ze śmiercią matki. Ojciec, zaabsorbowany nowym małżeństwem, zawozi córkę na wieś - na kilka tygodni, które...