Okładka książki - Córki hrabiny. Eliza

Córki hrabiny. Eliza

Tom 2 cyklu Córki hrabiny

Dziękuję Urszuli Gajdowskiej za książkę, miłą dedykację oraz cudowną niespodziankę, jaką znalazłam w środku.

„Eliza" to romans historyczno-przygodowy i jednocześnie drugi tom trylogii „Córki Hrabiny".

Wiosną 1835 roku Eliza Modlińska, buntowniczka o duszy wolnej jak wiatr, wyrusza tropem Tatara Tarasa, by odnaleźć fragment legendarnej mapy i rozwikłać sekret ukryty przez jej ojca. Od dzikich stepów Krymu po mroczne litewskie lasy, poprzez klątwy i cień Złotej Ordy, będzie musiała podjąć walkę nie tylko o prawdę, ale też o własne serce, którym może zawładnąć przeznaczenie silniejsze niż rozum.

Cukierkowa słodycz topi się w emocjonalnej gorączce, a bańka konwenansów pęka już przy pierwszym kroku Elizy. Ta opowieść to czysta przyjemność, grzesznie lekka, rozbrajająco zabawna i zaskakująco błyskotliwa, gdzie magia splata się z historią. Dialogi iskrzą dowcipem, przepychanką słowną, fabuła płynie wartko jak rzeka z nurtami zaskoczeń, a gdzieś pomiędzy nieokrzesanymi bohaterami a ich wciągającą wyprawą kryją się morały, które zaskakują trafnością. Mamy tu wszystko: tajemnice, legendy, szczyptę historii, mistyczne przepowiednie, odrobinę przeczucia, łacińskie sentencje kryjące tajne informacje, mieszanie się kultury i religii oraz dużo uczuć. Los bohaterów to plątanina dróg prowadzących ku cennemu artefaktowi, gdzie tragedia wisi w powietrzu, a aromat cedrowego drewna unosi się niczym zaklęcie niosące moc pradawnej księgi. Idealna lektura, ciepła i nieco szalona, gdzie mroczne echa przeszłości domagają się ujawnienia, a odwaga splata się z rodzącą iskrą, która może odmienić wszystko.

Polecam powieść, która nie udaje niczego więcej niż wspaniałej przygody w słowach, a przy tym zostawia czytelnika z uśmiechem i niedopowiedzeniem.

Informacje dodatkowe o Córki hrabiny. Eliza:

Wydawnictwo: Szara Godzina
Data wydania: 2025-09-19
Kategoria: Przygodowe
Dodał/a opinię: Urszula_Chlasta

Tagi: Proza literacka Sagi rodzinne Literatura obyczajowo-rodzinna Literatura przygodowa

Zobacz opinie o książce Córki hrabiny. Eliza

Kup książkę Córki hrabiny. Eliza

Córki botanika. Zielarki. Jaśmina
Urszula Gajdowska0
Okładka ksiązki - Córki botanika. Zielarki. Jaśmina

Jaśmina Wigura jest panną o nieposzlakowanej reputacji i dobrych manierach, choć za słodką buzią i nieśmiałym zachowaniem skrywa żelazną wolę i błyskotliwą...

Panna bez majątku
Urszula Gajdowska 0
Okładka ksiązki - Panna bez majątku

Małgorzata Strzelecka to oczytana, ciekawa świata i nieco zakompleksiona młoda szlachcianka. W jej mniemaniu los pozbawił ją urody, a brat utracjusz –...