Czasem bardzo przyjemnie jest się cofnąć w czasie i poudawać, że znowu jest się dzieckiem. Taki wehikuł dla mnie stanowiło właśnie przeczytanie tej książki. Tytułowa, niespełna dwunastoletnia bohaterka mieszka wraz z mamą, babcią i licznym rodzeństwem na obrzeżach niewielkiej miejscowości. Pewnego razu natyka się w lesie na złego czarnoksiężnika i jego ucznia Pera. mag nakazuje chłopcu zabić Crom. Na szczęście Pera coś powstrzymuje i ostateczny cios zadaje czarnoksiężnikowi, który ginie. Lecz oboje - Crom i Per- tracą przytomność i o mało nie przypłacają tej przygody życiem.
Tak oto zaczyna się przyjaźń łącząca ta dwójkę wzmocniona jeszcze trudną wyprawą pełną niebezpieczeństw, w której towarzyszy im druid - przyjaciel babci Crom.
Historię czyta się całkiem przyjemnie szybko. Pojawiają się w niej postacie znane ze starych baśni, ale w całkiem innej osłonie. Na przykład dowiadujemy się, że czerwony kapturek tak naprawdę jest... sześcioletnim chłopcem, a Zły Wilk jednak nie jest taki zły.
Podsumowując, książkę polecam nie tylko 10-12 letnim dziewczynkom, ale wszystkim młodym duchem kochającym baśniowy świat czarów ;)
Informacje dodatkowe o Crom i uczeń czarnoksiężnika:
Wydawnictwo: Zielona Sowa
Data wydania: 2012-03-15