Czarna orchidea - symbol luksusu i tajemnicy. W tej powieści symbol miłości i nienawiści, nadziei i zranienia.
Mistrzostwo, wspaniała i wciągająca fabuła, niesamowita takie przymiotniki rodzą się w mej głowie, gdy mowa o tej książce. Jeśli to jest debiut to nie wiem co będzie w kolejnych powieściach. Czy rodzi się na naszych oczach literacki talent? Ta książka jest tego świetnym początkiem.
W powieści, w której przeszłość splata się z teraźniejszością niczym pajęcza sieć. Determinuje i w znaczący sposób wpływa na postawy bohaterów. Jednak pisarka nie odkrywa wszystkich kart od razu, tylko stopniowo krok po kroku, budząc zaciekawienie czytelnika. Sprawia, że nie sposób oderwać się od lektury.
Jest to historia pełna dramatyzmu, nie pozbawiona szczypty humoru. Powieść o uprzedzeniach narodowościowych, o poszukiwaniu własnej tożsamości, o wpływie wojennych losów na przyszłe pokolenia.
Świetnie ujęta tło historyczne i życie ówczesnych ludzi na Ziemiach Odzyskanych . Ich trudne losy, a przede wszystkim mentalność przesycona nienawiścią do oprawców oraz ukazane tragiczne skutki ich decyzji i przekonań.
I chociaż akcja toczy się w różnych przestrzeniach czasowych ( okres powojenny, lata 80 i czasy współczesne) to bardzo dobre oznaczenie rozdziałów sprawia, że łatwo się odnaleźć w tej czasoprzestrzeni.
Świetnie wykreowani, niesztampowi bohaterowie. Opisani tak, że albo ich kochasz, albo nienawidzisz. Zaskakujące momenty budzące w czytelniku szereg emocji: śmiech, zły lub przerażenie. To niewątpliwie plusy tego utworu.
Te wszystkie cechy powieści sprawiają, że jest to książka dla wymagającego czytelnika, który kocha powieści z historią w tle. Nie boi literatury głębokiej i emocjonalnej.
Ja z niecierpliwością czekam na kolejne powieści pisarki. A zasady życiowe głównej bohaterki postanowiłam sobie wydrukować i powiesić w centralnym miejscu domu, gdyż mają one wartość ponadczasową. Tak jak ta powieść.
Wydawnictwo: Książnica
Data wydania: 2025-06-18
Język oryginału: Polski
Zaczytanyzakatek
Glutenozależna choroba trzewna, inaczej zwana celiakią, to trwała nietolerancja glutenu, która może powodować zmiany w błonie śluzowej jelita cienkiego...