„(…) śmierć prowadzi do wieczności, a to stan posiadania absolutnie wszystkiego bez posiadania absolutnie niczego”.
Bohaterkami historii są kobiety: Zuzanna, Rita i Marta, które poniosły największą ofiarę – ofiarę z samych siebie. Opowieść łączy elementy przeszłości z teraźniejszością.
Autorka stawia ważne pytania: jak daleko sięga ludzka tolerancja wobec szeroko rozumianej inności? Do czego może posunąć się niekochany człowiek i ile ktoś inny jest w stanie poświęcić dla miłości?
Spodziewałam się książki historycznej, a otrzymałam historię, w której znacznie większą rolę odgrywają emocje, rodzinne tajemnice oraz wpływ przeszłości na ludzkie losy. Już od pierwszych stron czuć, że nie będzie to lekka opowieść, ale właśnie to sprawiło, że trudno było mi się od niej oderwać.
Najbardziej zainteresowało mnie ukazanie losów kobiet oraz tego, jak wydarzenia z czasów wojny potrafią oddziaływać nawet na kolejne pokolenia. Autorka bardzo dobrze przedstawiła relacje rodzinne, lęki i emocje bohaterów, dzięki czemu cała historia wydawała się autentyczna. Pokazała również, że „(…) kobieta, jest mocniejsza od wszelkiego zła, jest zdolna przetrwać wszystko, największe upokorzenie i przemoc”.
Dużym atutem jest także połączenie dwóch perspektyw czasowych – teraźniejszości i okresu II wojny światowej. Dzięki temu historia odkrywa się stopniowo, a czytelnik przez cały czas chce poznawać kolejne tajemnice.
Na uwagę zasługuje również klimat książki. Nie ma tu nieustannej akcji, ale jest napięcie i wszechobecne poczucie tajemnicy. Niektóre sceny są naprawdę mocne i skłaniają do refleksji. „(…) ból zadany ciału boli nieporównywalnie mniej niż ten na duszy, bo ten drugi pulsuje żywym ogniem, którego nie sposób ugasić”. Styl autorki czytało mi się bardzo dobrze – jest naturalny, emocjonalny i pozbawiony sztuczności.
To książka, przy której można się na chwilę zatrzymać i zastanowić nad tym, jak bardzo przeszłość wpływa na człowieka. Moim zdaniem warto po nią sięgnąć, szczególnie jeśli ktoś lubi historie oparte na rodzinnych tajemnicach i wydarzeniach historycznych, przedstawionych bardziej przez pryzmat emocji niż samej wojny. Powieść porusza kwestię piętna, jakie noszą kolejne pokolenia w wyniku nieprzepracowanych traum wojennych naszych matek i babć, ale także walki o prawdę oraz prawo do własnej tożsamości. Dziś, gdy tuż za naszą granicą trwa wojna, historia ta staje się również przestrogą przed jej długofalowymi konsekwencjami. Polecam.
[Współpraca @WydawnictwoSkarpaWarszawska]
Wydawnictwo: Skarpa Warszawska
Data wydania: 2026-04-08
BOOKSARE_MYPASSI
We wsi Łowce rodzi się dziewczynka, Nawoja. Szybko okazuje się, że różni się od pozostałych mieszkańców nie tylko niezwykłą urodą, ale posiada też nadludzki...
Nawoja po latach wygnania, wraca do rodzinnej wsi, chcąc rozprawić się z przeszłością. Schowana przed światem, leczy ludzi, odczynia uroki i pomaga pokonywać...