Szkockie góry, tajemniczy zamek, rok 1816 gdzie dziedzictwo rodzinne sięga głęboko w historię i ma ogromne znaczenie dla całego klanu i ludzi im podległym.
Bo dziedzictwo to zaszczyt, ale także obowiązek i odpowiedzialność. Na Zamku Caly dochodzi do tajemniczej śmierci lady Catriony MacCalister. Są wątpliwości, czy było to samobójstwo, wypadek, a może zabójstwo?
Sekrety starego zamku, dziwne zbiegi okoliczności, tajemnice przodków, które zostały zamurowane w tajnych skrytkach i przejściach. Olivia, córka zmarłej, a zarazem dziedziczka, żeby zrozumieć, musi to wszystko odkryć, ale jest ktoś, kto nie jest temu przychylny.
Urszula Gajdowska to jedna z tych autorek, które w swoich książkach potrafią umiejętnie łączyć różne gatunki literackie, elementy historyczne, romantyczne oraz kryminalne. Jej powieści to wielowymiarowa fabuła z głębokim przesłaniem, przyciągająca szerokie grono czytelników, bo każda historia autorki jest niesamowicie poruszająca.
Pani Urszula to pisarka z dużą wyobraźnią, to profesjonalistka. Czuć tu ogrom pracy włożonej w bogate tło obyczajowe i historyczne.
Autorka z pełną premedytacją dotyka trudnych tematów, wciąga nas w intrygującą fabułę, serwując po drodze wir tajemnic i sekretów z przeszłości.
Historia, przy której przyspiesza bicie serca, wywołuje uśmiech na twarzy i sprawia, że wierzymy w siłę uczucia większego niż rozsądek. To opowieść o naszej ludzkiej złożonej naturze, która zdolna jest do obojętności, beznamiętności, ale i wielkiej bezinteresownej miłości.
„Czas Olivii” historia, która pozwoliła mi odpłynąć w świat marzeń, odbyć wędrówkę przez niezmiennie fascynującą krainę mitów i mgły. Malownicze krajobrazy, tajemnicze ruiny i bogata kultura. Porywająca podróż do świata nietuzinkowych bohaterów.
Wydawnictwo: Lucky
Data wydania: 2026-01-26
Ela-Monia
Madeline Mackenzie jest młodą wdową, ale po śmierci męża nie może cieszyć się swobodnym, beztroskim życiem. Stary wicehrabia pozostawił jej przede wszystkim...
Luiza, młoda nauczycielka warszawskiej pensji dla dziewcząt, spędza lato w majątku baronostwa Lubienieckich, sąsiadującym z dworem Horodyńskich. W trakcie...