Okładka książki - Czas rezurekcji

Czas rezurekcji

Egzorcyzmy to temat, który z jednej strony budzi grozę, szczególnie u tych bardziej wrażliwych osób, a z drugiej jednak zaciekawia, więc z pewnym dreszczykiem emocji, pomimo strachu zagłębiamy się w takie historie.
Brat Hektor na polecenie najwyższych hierarchów kościelnych wyrusza do klasztoru Misterystów, żeby odkryć, co tam się wydarzyło. Na miejscu odkrywa bardzo dziwne sceny i sam nie wie, czy prosić o pomoc policję, czy może jednak egzorcystę, niestety czas ucieka, a dość szybko pojawia się kolejna ofiara.
Główny bohater to postać bardzo sympatyczna, chociaż dość nietypowa, jako osoba uduchowiona stara się postępować zgodnie z zasadami i kara się nawet za nieetyczne myśli. Pomimo dobrego instynktu trudno rozwikłać mu zagadkę, która jest bardzo skomplikowana, w znacznym stopniu pomaga mu w tym jego znajoma, która jest w tym naprawdę dobra, dodatkowo ten duet rozumie się bez słów.
Przyznam, że ta książka była dla mnie trudna w odbiorze i na prawdę przy poznawaniu jej trzeba się dobrze skupić, żeby zrozumieć, co tak naprawdę chce nam przekazać autor. Bohaterowie są dość dziwni, budzący grozę i niepokój tak jakby ukrywali coś, co łatwo przejrzeć komuś z zewnątrz, przez co wszystko owiane jest ogromną tajemnicą. Nie jest to świat, który znamy, mnisi żyją zdecydowanie inaczej, jedzą skromnie, żyją bez elektroniki, większość czasu spędzają na modlitwie, więc też ciężko zrozumieć jest nam ich postępowanie. Mam wrażenie, że ja nie do końca wczułam się w to wszystko, co tam się działo, dlatego też mam wrażenie, że wszystko było chaotyczne i pozbawione sensu. Ciężko też było połączyć mi narrację z czasu teraźniejszego z historią z przeszłości, która opowiadana była przez małą dziewczynkę, jak dla mnie jest tutaj za dużo niewiadomych.
Mam nadzieję, że dalsze części rozjaśnią mi trochę te historie i wreszcie pojedyncze puzzle ułożą się w całą układankę i wtedy będę mogła przekonać się, czy jest to opowieść, którą warto poznać.

Informacje dodatkowe o Czas rezurekcji:

Wydawnictwo: Filia
Data wydania: 2025-05-21
Dodał/a opinię: Karolina Radlak

Tagi: Thrillery i suspens

Zobacz opinie o książce Czas rezurekcji

Kup książkę Czas rezurekcji

Obcy
Max Czornyj0
Okładka ksiązki - Obcy

SĄ LUDZIE, KTÓRZY TWIERDZĄ, ŻE ZŁO TO BRAK DOBRA. A JA JESTEM PEWNY, ŻE ZŁO TO TYLKO I WYŁĄCZNIE CZŁOWIEK. Retlowowie przyjeżdżają do Polski jako...

Niebezpieczna propozycja
Max Czornyj0
Okładka ksiązki - Niebezpieczna propozycja

W TEJ HISTORII NIC NIE JEST TYM, CZYM SIĘ WYDAJE. Konstancja - kobieta potrafiąca wyczuć zapach zbliżającej się śmierci, tajemnicza Stew, Markiz - dziedzic...