„Czas zaślepionych” Marcina Halskiego przenosi czytelnika do świata, gdzie każdy dzień jest na wagę złota, a tajemnicza klątwa zwana zaślepieniem dotyka wszystkich, którzy przekroczą pewien wiek. W tej opowieści losy kilku postaci splatają się w niesamowity sposób, kiedy próbują pokonać klątwę i zdobyć antidotum, które mogłoby ocalić ich społeczeństwo.
Głównym bohaterem powieści jest Heni, młody chłopak wychowany na ulicy, który pewnego dnia spotyka tajemniczego uciekiniera odpornego na zaślepienie. Razem wyruszają w długą podróż, a ich misja staje się bardziej skomplikowana, gdy dołącza do nich młoda dziewczyna, która może być kluczem do rozwiązania zagadki klątwy.
Autor mistrzowsko tworzy napięcie i atmosferę niepewności, zadając jednocześnie trudne pytania o moralność i cenę, jaką jesteśmy gotowi zapłacić w imię ratowania społeczeństwa. Czy zdobycie antidotum wymaga złamania wielu reguł i poświęcenia wielu ofiar? Czy ostateczny cel usprawiedliwia środki?
Postacie w powieści są głęboko rozwinięte, a ich ewolucja w miarę rozwoju fabuły sprawia, że czytelnik utożsamia się z ich dylematami i wyborami. Wprowadzenie do powieści młodego chłopaka, który jest produktem trudnych warunków życia na ulicy, dodaje historii warstwy emocjonalnej i rysuje obraz brutalnej rzeczywistości tego świata.
„Czas zaślepionych” to nie tylko opowieść o walce z klątwą, ale także refleksja nad naturą ludzkości, moralnością i ceną zbawienia. Halski prowadzi czytelnika przez labirynt emocji, skłaniając do zastanowienia się, czy to my jesteśmy potworami, a zaślepienie jest słuszną karą za przeszłe czyny.
„Czas zaślepionych” to wciągająca, zaskakująca, nieco krwawa i brutalna podróż przez świat, w której autor mistrzowsko miesza elementy postapo i dramatu, zgrabnie przemycając do powieści moralne dylematy. Książka skłania do refleksji i zostawia czytelnika z uczuciem niedosytu, bo czytelnik (a ja na pewno) chce więcej od tego wyjątkowego świata. Warto! Serdecznie polecam!
Data wydania: 2023-02-02
maitiri_books
W ogóle zadawanie jakichkolwiek pytań młodym rodzicom i liczenie na jakąś sensowną odpowiedź jest błędem logicznym. Równie dobrze można zacząć zadawać...
Dla ludzi nie ma już miejsca. Ich czas przeminął. Kiedy Ziemia, po której stąpa człowiek, odwraca się przeciwko niemu, a ujście z życiem staje...