Okładka książki - Czerwone Piwo Królowej

Czerwone Piwo Królowej

*współpraca reklamowa*

Przy tej książce najbardziej zaintrygował mnie tytuł. Jak wiecie nie czytam opisów, więc też do rozpoczęcia lektury nie miałam pojęcia czego się spodziewać, choć niektóre opinie na bookmediach zaczęły mnie naprowadzać na trop. To powieść złożona, wielowątkowa, bardziej obyczajowa, z nutką historii, pasji, ale i romansu.

Rodzina, niby wszyscy wszystko o osobie wiedzą, ale to złudne uczucie. W tej rodzinie historia to temat tabu, nikt do niej nie wraca, nikt o niej nie mówi. Dlatego też Waleria niewiele wie o sowich korzeniach czy ogólnie o rodzinnej przeszłości. Obecnie dziewczyna jest fotografką i introligatorką, pasją zaraził ją dziadek, który ją wychowywał wraz z babcią. Do jej miejscowości przybywa Michał, znany fotograf, który został wezwany przez swojego stryja. Na miejscu mężczyzna dowiaduje się, że ma kilka miesięcy, żeby ocalić rodzinne dziedzictwo, a co za tym idzie postawić na nogi miejscowy browar. Osobą, która ma mu pomóc jest Waleria, ale Michał nie jest przekonany do czystości jej intencji. Oboje będą musieli poznać rodzinną historię, która toczy się nie tylko wokół browaru ale i wokół uczuć, plotek i trudnych decyzji.

Nie miałam wygórowanych oczekiwań, ogólnie nie do końca wiedziałam czego się spodziewać, ale liczyłam na to, że na koniec będę mogła powiedzieć, że to była dobra książka. Okazała się jednak dużo lepsza niż dobra. To opowieść bardzo złożona, której akcja rozgrywa się zarówno w teraźniejszości jak i w przeszłości, a ta przeszłość jest bardzo ważna, wręcz kluczowa by zrozumieć to co dzieje się współcześnie. Osobiście nie lubię takich przeskoków, ale muszę docenić tutaj ich wagę dla całości historii, więc też nie będę się ich czepiać. Bardziej skupiłam się na tym co działo się w teraźniejszości, a działo się sporo. Ukryte motywy, trudna współpraca, rodzinne historie, miejscowe plotki, determinacja by osiągnąć zamierzony cel, odrobina historii, dramatu, komedii ale i romansu. To wszystko a nawet i więcej znajdziecie właśnie w tej niepozornej książce z tak oryginalnym tytułem.

Fabuła skupia się głównie na browarze, na jego przeszłości, na zasadach jego działania, pojawiają się przepisy, ciekawostki i różne smaczki na ten temat. Nasi bohaterowie mają cel, uratować browar, odbudować go i tym samym ocalić rodzinne i miejscowe dziedzictwo, ale tutaj sprawy się komplikują. Oprócz tegoż głównego wątku, wiele czasu autorka poświęca też fotografii czy introligatorstwie, tutaj podobnie pojawia się wiele ciekawostek, można dostrzec pasję i niezwykłość tych z pozoru prozaicznych dziedzin. Na dokładkę mamy wątki obyczajowe, które zostają zgrabnie wplątane w to wszystko i tworzą nam spójną, ciekawą, harmonijną ale i oryginalną całość, którą można się zachwycać.

Książkę określiłabym jako stateczną. To lektura pełna wartości, mądrości, ciekawostek, która nie tylko bawi ale i troszkę uczy. To historia w moim odczuciu dość nietypowa. Mieszkam niedaleko Browaru Żywieckiego, kilka razy go odwiedziłam, więc też niektóre opisane tutaj elementy nie były dla mnie zaskoczeniem, umiałam to wszytko sobie w jakimś stopniu wyobrazić, a co najfajniejsze, nabrałam ochoty na koleją wycieczkę, także moje dzieci będą wdzięczne autorce, bo szykuje się nowa przygoda, bo tam póki co ich nie było.

Książka mi się podobała i bardzo dobrze spędziłam przy niej czas. Jednak moim zdaniem to lektura nie dla wszystkich. To powieść obyczajowa, powiązana z historią, tradycjami, sprawami rodzinnymi, taka że tak powiem nie wpisująca się we współczesne trendy. To lektura dla kogoś kto ceni sobie głębokie i wyjątkowe historie, nietypowe, oryginalne, stateczne, gdzie liczą się wartości i ludzie. Dlatego ze swojej strony zachęcam do lektury, a nawet jeśli wam coś nie spasuje, to warto zerknąć na sam koniec i na kilka ciekawych przepisów do przetestowania.

Informacje dodatkowe o Czerwone Piwo Królowej:

Kup książkę Czerwone Piwo Królowej

Dziewięć kołatek Troya
Alicja Czarnecka-Suls0
Okładka ksiązki - Dziewięć kołatek Troya

Średniowieczny artefakt, templariusze, seniorzy, niemieccy i polscy kibole – przygoda, zagadki historyczne, cosy mystery crime Świat należy nie...

Sekrety domu Wintera
Alicja Czarnecka-Suls0
Okładka ksiązki - Sekrety domu Wintera

Grupa przyjaciół, słońce, plaże i… mroczna tajemnica Lula przyjeżdża ze znajomymi na Fuerteventurę, by zebrać materiały do książki o owianym legendą...