Okładka książki - Cztery Mile za Warszawą

Cztery Mile za Warszawą

Pierwsze moje spotkanie z twórczością Marii Ulatowskiej i Jacka Skowrońskiego było bardzo owocne. Ich książka „Hotel w Zakopanem” bardzo mnie wciągnęła i nie mogłam się od niej oderwać. Dlatego też z ogromnym zainteresowaniem sięgnęłam po ich najnowszą powieść „Cztery Mile Za Warszawą”.

Albert Dębicki po trudnych przejściach w Warszawie zostaje przeniesiony na komisariat policji do tytułowej miejscowości Cztery Mile Za Warszawą. Początkowo wszystko wygląda świetnie. Mała miejscowość, gdzie każdy każdego zna. Jednak już na początku Albert zwraca uwagę na zaginięcia w tej miejscowości. Niebawem okazuje się, że za zamkniętymi drzwiami rozgrywają się ludzkie tragedie i nikt nie reaguje. Natomiast Albert popełniając jeden krok za daleko zaczyna podążać niewłaściwą drogą.

Kolejna książka Marii Ulatowskiej i Jacka Skowrońskiego również przypadła mi do gustu. Kiedy zaczęłam ją czytac nie mogłam się oderwać! Chociaż powiem szczerze, że opis troszkę mnie zmylił, gdyż spodziewałam się książki raczej obyczajowej, jednak dostałam świetny kryminał, który pochłonął mnie na tyle, że przeczytałam tę pozycje w jeden dzień! Naprawdę bardzo ciekawa i zaskakująca historia od której nie możemy się oderwać.

Albert Dębicki to bohater po trudnych, a wręcz traumatycznych przejściach. Groziło mu wyrzucenie z policji, jednak ze względu na swoje zasługi został przeniesiony do mniejszej miejscowości. Mężczyzna po stracie nie mógł się odnaleźć, jednak w Cztery Mile Za Warszawą jego życie trochę odzyskuje barw. Ale… Albert raz zrobił o jeden krok za dużo i na tym jednym kroku nie zamierza przestać… Autorzy świetnie wykreowali obraz psychologiczny bohatera, który zmaga się z demonami przeszłości.

Sama miejscowość Cztery Mile Za Warszawą z początkiem jawi nam się jak idealne miejsce do życia. Spokojna mieścinka w otoczeniu lasów i z zalewem. Jednak dość szybko okazuje się, że ta mała miejscowość skrywa mroczne tajemnice i ludzkie dramaty. I choć na początku nie dostaniemy krwawego morderstwa to autorzy genialnie zbudowali napięcie, które rosło z każdą kolejną stroną, a samo zakończenie jest dla nas bardzo szokujące.

Autorzy mają ciekawy styl pisarski od którego ciężko się oderwać. Świetnie został oddany klimat powieści, duszny, senny, ale i pozostawiający wiele znaków zapytania. Dużą zaletą na pewno jest też umiejętność budowania napięcia, które mimo iż wyczuwalne jest od pierwszych stron to z każdym kolejnym rozdziałem rośnie.

Reasumując, „Cztery Mile Za Warszawą” to powieści, która szczerze mogę polecić fanom ciekawych, nietuzinkowych kryminałów z zaskakującym zakończeniem. To opowieść również o przekraczaniu własnych granic. Ciekawa konstrukcja, poruszone ważne tematy, zachęcający styl pisarski sprawiają, że czytanie tej powieści jest przyjemnością! Polecam!

IG: libresunn

Informacje dodatkowe o Cztery Mile za Warszawą: