Okładka książki - Diabelstwo

Diabelstwo

*współpraca reklamowa*

Słyszałam wiele dobrego o tej książce. Lektura kusi zarówno opisem jak opiniami, ale też samym wydaniem, które jest przepiękne, i na które nie można się napatrzeć. Książka opisywana jako horror i wiele w tym prawdy, jednak dostrzegalne są też tutaj element fantasy, młodzieżówki, przygodówki czy dramatu. To zdecydowanie historia z dreszczykiem, która nas wciąga, dostarcza wielu wrażeń i nie daje o sobie zapomnieć.

Czartyże to miasteczka, gdzie przeszłość nie śpi, a zło tylko czeka na dogodny moment żeby wypłynąć na powierzchnię. Przekonuje się o tym grupa młodych ludzi. Kiedy dwójka z nich wchodzi do domu wiedźmy i ślad po nich ginie, pozostali zdają sobie sprawę, że coś poszło nie tak, a niektórzy z nich wiedzą, że zadziałała tutaj albo magia albo czyhające zło. Grupa znajomych nie bacząc na zagrożenie wyrusza z odsieczą, staje twarzą twarz ze złem, z czarnymi mocami i wyborami, które mogą zaważyć na ich życiu. Przed bohaterami więc niezwykle trudne zadanie, bo nawiedzony dom i żądna zemsty wiedźma to zaledwie początek.

Nie wiem jak wy, ale ja bardzo lubię książkowe cegiełki, a tym bardziej jeśli pojawia się tam jakiś aspekt fantastyczny. Ta książka zaprowadziła mnie na granicę pomiędzy jawą a koszmarem, na styk gdzie siły dobra i zła walczą o przewagę, a utrzymuje je tylko cienka linia równowagi. Spotykamy tutaj młodych bohaterów, dla których jak się okazuje to nie pierwsze spotkanie z ciemnymi mocami. Nie poznałam wcześniejszej przygody nastolatków, ale będzie to nadrobione, bo książka już czeka na stosiku. Mimo tego, że to w jakimś sensie kontynuacja, znajomość wcześniejszego tomu, nie jest konieczna i moim zdaniem nie robi problemów w cieszeniu się lekturą, co prawda nie mam jeszcze bezpośredniego odniesienia, ale przygoda opisana tutaj, ma swój początek i koniec, zaś konsekwencje tego co się zadziało pewnie będą opisane w kolejnym tomie.

Książka mega ciekawa i wciągająca, klimat jest mroczny i tajemniczy. Już od pierwszych stron autor buduje napięcie, stwarza poczucie zagrożenia, które udziela się czytelnikom. Wraz z bohaterami wchodzimy do nawiedzonego domu, poznajemy cześć jego sekretów, odkrywamy tajne przejścia, odkrywamy też miejscowe tajemnice czy legendy, które jak się okazuje nie wzięły się znikąd. Im bardziej wczytujemy się w fabułę tym bardziej wchodzimy w mrok, coraz głębiej zanurzamy się w magię, w zło, w niebezpieczne dla zwykłych ludzi rejony, z których ucieczka będzie bardzo trudna a może i niemal niemożliwa. Autor bardzo obrazowo oddał to co się działo, naprawdę można poczuć dreszczyk emocji, a włosy mogą stawać dęba.

To była świetna historia. Sugerowany wiek to 16+ ale moi drodzy, to nie jest jakaś tam typowa młodzieżówka, bo to historia mega złożona i choć aspekty mocno związane z młodzieżą się tutaj pojawiają, to według mnie są one w mniejszości. Zdecydowanie dominuje tutaj horror i fantastyka, króluje dreszczyk emocji, zagadka, trudne sytuacje, które zmuszają do zastanowienia czy do podejmowania trudnych wyborów. Ja odnoszę wrażenie, że ta książka to takie pogranicze, na którym stykają się różne gatunki nie tylko literackie ale i te bytowe, co więcej to taka powieść, która stawia granicę pomiędzy młodością a dorosłością, bo to nie tylko kwestia samego wieku.

Mega dobrze spędziłam czas przy tej lekturze, miałam wrażenie, że ten mroczny klimat mnie otacza, że dosłownie staję się częścią tej historii, a duża w tym rola narracji, gdzie raz mamy wrażenie, że stoimy z boku i obserwujemy to co się dzieje, a innym razem czujemy jakbyśmy stali w samym centrum wydarzeń. Moje oczekiwania co do lektury były dość duże i cieszę się, że mogę powiedzieć, że się nie zawiodłam a nawet jestem pod wrażeniem. To wielowątkowa, złożona i dynamiczna opowieść, która dostarczy wielu emocji i wrażeń, i którą naprawdę warto przeczytać.

Informacje dodatkowe o Diabelstwo:

Kup książkę Diabelstwo

Splątanie
Maciej Lewandowski0
Okładka ksiązki - Splątanie

Pierwsza część cyklu powieści kryminalno-okultystycznych z Jakubem Kempnerem, policyjnym śledczym. Zdegradowany i przeniesiony do Wrocławia, zostaje przydzielony...

Grzechòt
Maciej Lewandowski0
Okładka ksiązki - Grzechòt

Dziecięca ciekawość potrafi zwieść na manowce W ciepłe wakacje młody Jakub przedziera się przez ogrodzenie na działkę zwariowanego sąsiada, o którym krążą...