Okładka książki - Do Jasnej Anielki. Monstery i afery

Do Jasnej Anielki. Monstery i afery

*współpraca reklamowa*

Poznaliście już Anielkę? Jeśli nie to czas nadrobić, bo ta zagubiona wiedźmia i jej szalone towarzystwo powracają i robią jeszcze większy chaos niż poprzednio. Jak już się pewnie zorientowaliście jest to kontynuacja, teoretycznie nie musicie znać pierwszego tomu, żeby cieszyć się lekturą, ale mimo to zachęcam, bo niektóre kwestie będą dla was bardziej zrozumiałe, a przy tym chaosie, chociaż ta wiedza będzie konkretna. Tej książki nie da się opisać jednym słowem, bo to gatunkowy mix, w którym każdy powinien znaleźć coś dla siebie.

Po konfrontacji z Kościejem Suchotnikiem, Aniela próbuje dojść do siebie, jednak otaczający ją świat, ludzie i nieludzie nie ułatwiają jej zadania. Żeby problemów było mało do chaotycznego życia Anielki taranem wskakuje babcia Demonowewa, która serwuje dziewczynie terapię szokową. Wszystko zaczyna stawać na głowie, a na osiedlu ni z tego, ni z owego powstaje nowa inwestycja, która potęguje jeszcze większy chaos, a Aniela z szaloną ferajną znowu staje na polu bitwy.

Byłam zachwycona pierwszym tomem, tutaj choć też ten zachwyt w jakimś stopniu się pojawił, to jednak przygoda troszkę mnie zmęczyła. Zdecydowanie dla mnie było tutaj za dużo chaosu, za dużo sprzeczności, w ogóle mam wrażenie, że wszystkiego było za dużo. Na początku ponownie spotykamy się z naszą zagubioną Anielką, która ma kolokwialnie mówiąc doła. Na ratunek wiedźmie balkonowej śpieszy oczywiście Kot Grażyna i wierny przyjaciel, sąsiad Demonicjusz, z mniej oczywistej strony z pomocą pędzi też matka, która postanawia ratować córkę za pomocą niekonwencjonalnych metod...strach się bać. Już na wstępie więc mamy chaos kontrolowany przez autorkę, który z każdą kolejną stroną się pogłębia, i chyba nieco wyrywa się spod kontroli.

Działo się tutaj mega dużo, i działo się bardzo szybko, komedia goniła aferę, afera goniła dramat, emocje szalały, problemów przybywało, a ratunek nie chciał nadejść. Po raz kolejny autorka wprowadziła nas w sam środek magicznej afery, zaserwowała totalny i megamocny rollercoaster wrażeń i emocji, po których nie łatwo się pozbierać. Zaś na koniec rzuciła bombę i perfidnie nas zostawiła i kazała czekać na kontynuację. Za ten koniec Moja Droga Pani to ja się gniewam, obrażam i focham, tak się nie robi, ja to sobie zapamiętam na długo.

Lektura szalona i chaotyczna, dla mnie za bardzo. Znajdziecie tutaj elementy fantasy, komedii, kryminału, przygody, obyczajówki i nawet może podwaliny romansu. To historia, która zdecydowanie bawi, która wprowadza odrobinę szaleństwa i zdecydowanie nadaje kolorów szarej codzienności. Choć czytanie momentami mi się dłużyło, czy ten panujący chaos czasami mnie przytłaczał, to mimo wszystko książka mi się podobała i nie żałuję czasu poświęconego na jej przeczytanie. To specyficzna, nietypowa i oryginalna lektura, więc jeśli w takich się lubujecie to śmiało sięgajcie.

Informacje dodatkowe o Do Jasnej Anielki. Monstery i afery:

Kup książkę Do Jasnej Anielki. Monstery i afery

Do Jasnej Anielki. Balkony i demony
Sylwia Dec0
Okładka ksiązki - Do Jasnej Anielki. Balkony i demony

Miłość, rock i pelargonie! Pierwsza część przygód wiedźmy balkonowej Anieli Jasnej i jej kota Grażyny. Zapnijcie pasy i ruszajcie na spotkanie z urban...

Krystyno, uspokój się!
Sylwia Dec0
Okładka ksiązki - Krystyno, uspokój się!

Emerytura to bzdura - chyba że trafisz do sanatorium dla upiorów i demonów! Zgryźliwa południca Krystyna szuka sensu życia na emeryturze. Ale nic nie...