*współpraca reklamowa*
Drugi tom, kontynuacja losów trzech kobiet z jednej rodziny. Z niecierpliwością wyczekiwałam tej kontynuacji, bo naprawdę zżyłam się z bohaterkami, a ich zawiłe losy i pragnienie miłości mnie urzekły. Po hucznej końcówce pierwszego tomu, w tym spotykamy się z konsekwencjami tamtych wydarzeń, z inną atmosferą, ale też nowymi i bardzo ciekawymi tematami. Powieść obyczajowa, z nutą dramatyzmu i oczywiście z romansem.
Klara po ostatnich wydarzeniach uciekła, oddała się pracy i studiom, ale jej serce wciąż pęka z żalu po nieszczęśliwej miłości. Zaś Maks w końcu zaczął podchodzić do życia inaczej i nie ustaje w próbach kontaktu z dziewczyną. Łucja zaś całkowicie odcięła się od świata, obawiając się plotek, ludzkiego śmiechu i szyderstwa zamyka się w domu, jednak za namową wnuczki postanawia w końcu sobie odpuścić i żyć na nowo, na własnych warunkach. Wiktor z kolei stara się naprawić swoje błędy. Ania znalazła się w samym centrum lokalnego dramatu, stara się wspierać obie bliskie kobiety a jednocześnie rozwija swoją relację. W tle pojawiają się kolejni bohaterowie szukający zrozumienia i miłości, a los nie zamierza im wszystkim tego ułatwiać.
Kolejna powieść od autorki, kontynuacja historii, ale też potwierdzenie tego co czułam przy poprzednim tomie, że to świetne książki, które stają się moimi ulubionymi wychodzącymi spod jej pióra. Powieść oczywiście wielowątkowa, patrzymy na świat oczami nie tylko znanych nam już Ani, Klary i Łucji, ale też Maksa i Wiktora, a nawet nowych postaci, które dotychczas nie miały swojego szczególnego miejsca w fabule. Jako że Ania wije sobie powoli swoje szczęśliwe gniazdko, jej wątek został znacznie okrojony, zaś fabuła skupia się niemal całkowicie na perypetiach jej córki oraz seniorki rodu. Dodatkowo pojawia się nam kolejna para, która szuka swojego szczęścia, tylko tam pojawia się lekki konflikt interesów i jestem ogromnie ciekawa, jak autorka to rozwinie, ale to już sprawa kolejnego tomu.
Cała powieść charakteryzuje się napiętą atmosferą, lokalny skandal z udziałem kobiet z jednej rodziny, konsekwencje poddania się uczuciom, ponowne budowanie więzi i zaufania, czy też starania by ograniczyć kontakt do minimum, a nawet do zera. Z jednej strony mamy młodzieńcze uczucie Klary, która poczuła się oszukana i zdradzona, ucieka i stara się żyć tak jak dotychczas, jednak już nic nie jest takie samo. Zaczyna też dostrzegać inne możliwości, a autorka wprowadza nam tutaj bardzo ciekawe wątki, w tym delikatnego trójkąta miłosnego, ale to tylko jeden z wielu. Zaś Łucja i Wiktor jak na dojrzałych ludzi przystało zaczynają ze sobą rozmawiać, na nowo pojawia się pomiędzy nimi iskra i ta wyjątkowa więź, która jak to zwykle bywa zostaje wystawiana na kolejne próby, a seniorzy będą musieli w końcu rozprawić się z przeszłością i podjąć decyzję co dalej. Tutaj też zostały wprowadzone fajne motywy, które podnoszą czytelnikowi ciśnienie, ale też mocno mieszają w całej fabule.
Książka okazała się dla mnie nieodkładalna, jak zaczęłam to musiałam doczytać, tak wiele się działo, była ciekawie, intensywnie, dramatycznie, ale też od czasu do czasu romantycznie, uroczo czy po prostu zabawnie. Autorka zabrała nas w prawdziwą podróż przez życie, pokazała realne problemy ale też skupiła się na ciekawej sieci powiązań czy zależności pomiędzy bohaterami, przez co całość staje się jeszcze bardziej intrygująca, a apetyt rośnie coraz bardziej. W tym tomie kolejna para postanawia dać sobie szansę, nie powiem która, z tym odsyłam do lektury, z tego też wyłania się jasny przekaz tego, na kim najbardziej skupi się fabuła kolejnego tomu, co nie znaczy że problemy pozostałych par się zakończyły, oj nie, a już troszkę znając autorkę sporo ona nam tam namiesza.
Książka była świetna, wciągnęła mnie od pierwszej strony, czytało mi się ją niezwykle przyjemnie. Autorka ma lekkie pióro, cudowny i bardzo realistyczny styl pisania, dotyka tak prostych i tak znajomych każdemu tematów, że naprawdę przez fabułę się płynie, ma się wrażenie, że ta książka czyta się sama. Ja zaczęłam ją czytać w idealnym momencie, po kilku ciężkich i męczących lekturach więc była dla mnie niemal jak lekarstwo. Wyśmienicie się bawiłam, bardzo mi się podobało, zachęcam do czytania, ale zaznaczam że warto zacząć od pierwszego tomu, żeby mieć pełny obraz sytuacji oraz zachować ciągłość historii, no i oczywiście z niecierpliwością wyczekuję finałowego tomu.
Wydawnictwo: b.d
Data wydania: 2026-01-28
Aleksandra Iwanek
Otoczony jabłoniowym sadem dom rodziny Zagórskich znajduje się w niebezpieczeństwie. Kłopoty finansowe zmuszą Jana seniora rodu i właściciela księgarni...
Czasem spalone mosty to najlepszy początek. Justyna popełnia wielki błąd, po którym nie może już wrócić do dawnego życia: pracy w eleganckim...