Pierwsze co rzuca się w oczy sięgając po książkę „Dokąd zaniesie nas wiatr” to jej strona wizualna. Książka ma piękne barwione brzegi, a sama jej okładka wygląda nostalgicznie i pozytywnie. Osobiście bardzo doceniam takie detale w książkach, może być ona pięknym prezentem. Sama książka jest bardzo emocjonalna, opowiada o przyjaźni przeradzającej się w miłość i docenianiu każdej najdrobniejszej chwili dnia codziennego, gdyż życie nie jest wieczne. To książka która doprowadza do łez. Ma się poczucie, że razem z bohaterami przemierza się piękne polskie szlaki. Przywiązuje się do ich przyzwyczajeń i charakterów, poznaje nowych ludzi. Z drugiej strony wie się, że to wszystko nie potrwa wiecznie i że należy doceniać każdy zachód słońca. Zakończenie było do przewidzenia, jednak i tak trudno było się z nim pogodzić (szczególnie gdy woli się happy endy). Słodka okładka i młodzi bohaterowi to jednak nie jedynie rozrywka, ale własne dramaty głęboko ukrywane przed światem. To co najbardziej się wybija się w tej książce, to mimo cienia kładącego się na zdrowiu Michała potrafi on docenić drobiazgi. Aż ma się ochotę krzyknąć razem z bohaterami „kocham żyć” i docenić każdą małą rzecz.
Wydawnictwo: MT Biznes
Data wydania: 2024-02-16