💚 „𝓓𝓸𝓴ą𝓭 𝔃𝓪𝓷𝓲𝓮𝓼𝓲𝓮 𝓷𝓪𝓼 𝔀𝓲𝓪𝓽𝓻” 𝓐𝓷𝓷𝓪 𝓐. 𝓢𝓸𝓼𝓷𝓪 💚
„Dokąd zaniesie nas wiatr” to oda do przyjaźni, młodzieńczej radości i miłości.
▪𝗥𝗘𝗖𝗘𝗡𝗭𝗝𝗔 ▪
Hanka i Michał to główni bohaterowie powieści „Dokąd zaniesie nas wiatr”. Ich przyjaźń została poddana próbie i los rozdzielił ich na kilka lat. Gdy trafia się okazja, że mogą razem spędzić trochę czasu, Hanka nie waha się ani chwili. Oboje wyruszają w podróż kamperem, gdzie wspólnie doświadczać będą niezapomnianych przygód. Ciasny kamper sprawi, że Hanka i Michał odkryją nowe uczucia wobec siebie. Jednak przewrotny los zaraz przypomni im, że oboje tak naprawdę uciekając w tę podróż - uciekają przed swoimi demonami. Dlatego ta podróż jest dla nich taka ważna. Chcą jeszcze przez chwile poczuć smak beztroskiego życia nim ono się o nich upomni.
„Dokąd zaniesie nas wiatr” wręcz przepełniona jest skrajnymi emocjami, które odczuwamy wraz z bohaterami. To tak emocjonalnie napisana powieść, że nie sposób odłożyć jej na bok, dopóki nie pozna się zakończenia. Postaci wykreowane przez autorkę byli niezwykle, co się rzadko zdarza - realni, więc czytelnik z łatwością może się z nimi zaprzyjaźnić. Śledzimy całą ich ścieżkę, ich zmagania z trudnymi sytuacjami. Przez cały ten czas mocno im kibicowałam, a i zdarzały się takie momenty, że kompletnie nie potrafiłam zrozumieć ich zachowania. Często ich zachowanie było irracjonalne i bezmyślne, ale autorka chciała pokazać, że właśnie tacy jesteśmy i często działamy bez zastanowienia.
Nie jest to słodka i przyjemna historia. Ta książka niesie ze sobą ogromny ładunek emocjonalny i sprawia, że nasze serce, rozdział po rozdziale będzie rozpadało się na milion małych kawałeczków, a po skończeniu czytania ciężko będzie go pozbierać w całość. Książka wzrusza i to dość porządnie. Bałam się tego co się wydarzy, ale jednocześnie nie mogłam się tego doczekać. Bardzo dawno nie płakałam, aż tak przy żadnej lekturze, dawno też nie miałam styczności z historią, która złamie mi serce. Niezwykle życiowa i emocjonują lektura, która długo nie pozwoli o sobie zapomnieć.
Anna A. Sosna przepięknie opowiada o kruchości ludzkiego życia, o jego niesamowitej ulotności, a także o tym, aby przeżyć je w pełni, póki mamy ku temu możliwość. 💚
Wydawnictwo: MT Biznes
Data wydania: 2024-02-16