Gdy igrasz z ogniem, prędzej czy później Cię poparzy.
▪𝗥𝗘𝗖𝗘𝗡𝗭𝗝𝗔 ▪
Jest taka historia, której nie chciałbyś poznać. Opowieść, która Cię zaintryguje, zaskoczy i przerazi 🤫
🖤 W Dolinie Ziemnika zostaje odnalezione ciało Klaudii Piekarz, a sprawa szybko przestaje być zwykłym śledztwem. Norbert Krzyż podejmuje się odkrycia prawdy, nie tylko dlatego, że znał ofiarę, ale też dlatego, że prowadziła go ona tropem tajemniczego Czarnego Domu i dawnymi legendami o czarownicach. Im głębiej wchodzi w sprawę, tym bardziej rzeczywistość zaczyna się rozmywać. Detektyw szybko odkrywa, że ktoś uważnie obserwuje każdy jego ruch i zrobi wszystko, by go powstrzymać. W świecie, w którym strach zamyka usta świadkom, a prawda ma swoją cenę, detektyw staje się jedynym celem… To śledztwo nie tylko odsłania kolejne warstwy tajemnicy, ale też wciąga go w grę, z której niełatwo wyjść żywym.🖤
Takiego kryminału jeszcze nie czytałam! Uczucie niepokoju nie opuściło mnie do ostatniej strony tej historii. Autor idealnie budował napięcie pozwalając czytelnikowi coraz bardziej zagłębić w lekturze. Ta historia przenosi nas w świat pełen tajemnic i przerażających zwrotów akcji, sprawiając, że od samego początku jesteśmy zaintrygowani i nie sposób oderwać się od lektury. Bohaterowie są świetnie wykreowani.
Sam motyw pradawnej legendy bardzo mi się podobał. Nadał książce wyrazistych kształtów i sprawił, że lektura tej historii zmroziła mi krew w żyłach. Autor uświadamia jak żywe pozostają dawne wierzenia oraz jak silnie ludowe legendy przenikają do rzeczywistości, zwłaszcza w niektórych regionach. Ukazuje również, jak łatwo człowiek może zatracić się we własnym fanatyzmie, przekraczając granice zdrowego rozsądku.
„Dolina Czarownic” to kryminał z krwi i kości, który swoją fabułą wywołuje dreszcz niepokoju. Małomiasteczkowy klimat i hermetyczna społeczność nadaje mu autentyczności. A pradawna legenda sprawia, że atmosfera w książce jest bardzo gęsta. Michał Zgajewski stworzył kompletną historie, która wciąga od pierwszej strony i nie pozwala się odłożyć dopóki nie pozna się zakończenia.
Wydawnictwo: Agora
Data wydania: 2026-04-08
Małgosia Szydlak
Prawda zawsze ma drugie dno. Podgórska miejscowość, słowiańska mitologia i detektyw o ciętym języku oraz talencie do pakowania się w kłopoty. Pierwsza...
Prawda nie jest tym, w co chcemy wierzyć. Ukryty dom w Beskidach, łowca serc i trop, który wciągnie detektywa Krzyża w szpony sekretnej organizacji...