O Ruby i jej rodzinie dowiedziałam się z YouTube, nie oglądałam ich filmików, a raczej chodziło o kontrowersje i przerażające rzeczy, jakie miały miejsce w domu rodziny Franke. Na pozór idealna i kochająca się rodzina, ale w rzeczywistości to koszmar dzieci, terroryzowanych przez własną matkę. Na Netflixie powstał serial inspirowany prawdziwymi wydarzeniami, możecie zapoznać się z nim bliżej. Jednakże wcześniej zachęcam do przeczytania opowieści najstarszej córki Shari, jak wyglądało jej życie u boku toksycznej matki.
Shari jest najstarszą z sześciorga rodzeństwa, jej rodzice to Kevin i Ruby, którzy założyli na YouTube kanał parentingowy "8 Passengers". Kanał ten zdobywał co raz to większą popularność, matka Shari za wszelką cenę dążyła do sław, ale niestety kosztem dzieci i ich prywatności. Na ekranie kreowany był wizerunek idealnej rodziny, ale w rzeczywistości był nieustaną walką dzieci o przetrwanie. Ruby swoim toksycznym zachowaniem, niszczyła rodzinę i jeszcze bardziej ją pogrążała w smutku, braku miłości i czułości ze strony rodziców. Zmuszała wszystkich do tego, aby tańczyli tak jak ona im zagra. Mąż był od spełniania wszystkich jej kaprusów, nieważne jakie byłyby one niedorzeczne.
Bardzo mocny i wstrząsający reportaż, momentami chciałam złapać i potrząsnąć rodzicami Shari, aby się obudzili i zaczęli dbać o swoją rodzinę, za nim nie jest za późno. Nie mieści mi się w głowie, że tak można traktować własne dzieci, znęcać się nad nimi psychicznie i fizycznie i nie odczuwać przy tym żadnych wyrzutów sumienia. Na szczęście Shari w końcu postawiła się matce i postanowiła zawalczyć o resztę swojego rodzeństwa i dzięki niej udało się nagłośnić sprawę jej matki, o której teraz w amerykańskich mediach jest bardzo głośno.
Wydawnictwo: Filia
Data wydania: 2025-05-21