Okładka książki - Dom

Dom

Dom to kolejny wyśmienity thriller kryminalny Piotra Kościelnego., który na długo pozostanie w pamięci.
Autor porusza szalenie trudny i przykry temat jakim jest przemoc w sierocińcu w latach 70 i 80. Akcja toczy się na dwóch płaszczyznach – w terazniejszości , a dokładnie w 2021 roku i ponad 50 lat temu.
Komisarz Marta Lipowicz z Warszawy, wraz ze swoim ojcem przeprowadza się do Wschowy. Po trzech miesiącach służby w niewielkim i spokojnym mieście dochodzi do dziwnych dla Lipowicz samobójstw. Przełożeni nie widzą w nich nic nienaturalnego dlatego uznają sprawę za zakończoną. Lipowicz nie daje za wygraną. Chce udowodnić, że jednak coś „nie gra” i sprawa nie może być zamieciona pod dywan.”Nikomu tutaj nie zależało na prawdzie, bo zabójstwo będzie źle wyglądało w policyjnych statystykach. Trzeba też wykonać więcej czynności niż przy samobójstwie. Wschowa to miasto, gdzie króluje zmowa milczenia”.
Mało tego- w miasteczku śmierć ponoszą kolejne osoby, których, jak odkryła Lipowicz, łączy wspólny mianownik, a mianowice- Dom dziecka. Sytuacje jakie mialy miejsce w sierocińcu, miały pozostać w murach sierocińca. Nikt spoza miał się o nich nie dowiedzieć. Morderca, który bestialsko zabija swoich oprawców opisuje co wychowawcy robili w latach 70-80 swoim wychowankom. „(...) Jesteśmy traktowani jak śmieci.Każdy ma nas gdzieś. Wychowawcy biją i gnębią. Starsze chłopaki też nie są lepsze, pomimo że jeszcze niedawno były w takiej samej sytuacjijak my (...)Tego nie zmienisz (...) I to jest najgorsze.”
Komisarz Lipowicz ma utrudnione zadanie.Koledzy z pracy jak i naczenik ciągle robią jej pod górkę utrudniając wyjaśnienie sprawy. Twierdzą, że grzebanie w przeszłości zawsze przynosi negatywne skutki. Dotąd Wschowa była cichym, sielankowym miastem – i tak miało pozostać.
Komu zależy na tym aby prawda nie ujrzała światła dziennego? Kto stoi za zabójstwami we Wschowie? Czy zawsze fakty powinny wyjść na jaw? I czy komisarz Marta Lipowicz nie pożałuje, że odkryła prawdę?
Panie Kościelny,książka „Dom” to jedno wielkie WOW! trzyma w napięciu do ostatniejstrony. Wciąga, czyta się ją jednym tchem, a opisywane sytuacje z sierocińca przyprawiają o gęsią skórkę.Warto odłożyć codzienne obowiązki na bok aby zanurzyć się w Pana książce!
Panie Kościelny dziękuję za kolejny fascynujący i emocjonujący thriller kryminalny. Chylę czoła! Czekam na więcej!!

Informacje dodatkowe o Dom:

Wydawnictwo: Czarna Owca
Data wydania: 2022-04-27

Tagi: bóg

Zobacz opinie o książce Dom

Kup książkę Dom

Miałem ochotę podejść do niej i powiedzieć, że wszystko będzie w porządku, wiedziałem jednak, że nie powinienem się mieszać. Wiedziałem też, że tak naprawdę nic nie będzie w porządku. To, co w tym miejscu spotykało inne dzieci, spotka też ją. To było przekleństwo bidula.

Co się zdarzyło we Wschowie, zostaje we Wschowie.

Więcej cytatów z tej książki

Zły
Piotr Kościelny0
Okładka ksiązki - Zły

Kryminalny majstersztyk jednego z najlepszych polskich autorów Wrocław, szare czasy PRL- u. We wrocławskich Świniarach zaginęła młoda kobieta. Milicja...

Nielat
Piotr Kościelny0
Okładka ksiązki - Nielat

Kolejna znakomita powieść Piotra Kościelnego, która pozostanie z wami jeszcze długo po lekturze. Wrocław, lata dziewięćdziesiąte. Szara rzeczywistość...