Dom – bezpieczna przystań.
Dom – miłość, bliskość i spokój.
Dom – rodzina, przyjaciele, najbliżsi.
Ale również…
Dom – cierpienie, strach, trauma.
Dla większości z nas dom kojarzy się z bezpieczeństwem i beztroskim dzieciństwem. Ale są też takie domy, od których ucieka się myślami – pełne bólu, cierpienia i lęku.
Dlaczego o tym wspominam?
Ponieważ dziś przychodzę do Was z książką autorstwa Piotra Kościelnego pt. „Dom”.
Swoim wstępem nie nawiązuję wyłącznie do tytułu. Dom – a w tym przypadku dom dziecka – odgrywa w tej historii znaczącą rolę.
We Wschowie, małym miasteczku na Dolnym Śląsku, zostaje znalezione brutalnie zamordowane ciało mężczyzny. Śledztwo, prowadzone przez nową w miasteczku komisarz Martę Lipowicz, prowadzi do miejscowego domu dziecka, którego wychowankowie skrywają mroczne tajemnice z przeszłości. Z czasem okazuje się, że zbrodnia ma głębsze korzenie, a prawda o tym, co działo się za zamkniętymi drzwiami placówki, może wstrząsnąć całą społecznością.
„Dom” Piotra Kościelnego to mocny, mroczny thriller kryminalny, którego akcja rozgrywa się w małym, pozornie spokojnym miasteczku – Wschowie.
Kluczową rolę w fabule odgrywa dom dziecka – miejsce, które powinno być bezpieczną przystanią, a w tej historii staje się punktem wyjścia do dramatycznych wydarzeń.
Kościelny podejmuje trudne tematy: traumy z dzieciństwa, zaniedbania systemu opieki oraz to, jak przeszłość potrafi kształtować człowieka na całe życie.
Postacie są wiarygodne, często złamane, a ich losy intrygują – choć momentami mogą wydawać się nieco przewidywalne.
Styl autora jest surowy i bezpośredni, co dobrze współgra z ciężkim klimatem powieści. Miejscami tempo akcji trochę zwalnia, ale ostatecznie fabuła trzyma w napięciu. Wschowa, choć niewielka, staje się idealnym tłem dla tej historii – cicha, lecz pełna mrocznych sekretów.
To książka, która zostaje w głowie – choć nie każdemu przypadnie do gustu z powodu brutalności i emocjonalnego ciężaru.
Jeśli ktoś lubi thrillery osadzone w realistycznych, polskich realiach, z mocnym podłożem psychologicznym – warto sięgnąć.
Mam jednak pewien niedosyt co do samego zakończenia. Mimo że było zaskakujące, to – jak dla mnie – zdecydowanie zbyt szybkie.
Mimo wszystko zdecydowanie polecam!
Dla mnie książka zasługuje na solidne 7/10.
Wydawnictwo: Czarna Owca
Data wydania: 2023-03-28
za_strona
Komisarz Sikora wraca. Twardszy, bardziej zdeterminowany -- i pierwszy raz w życiu naprawdę przerażony. Z pozoru nic ich nie łączy. Kilku młodych mężczyzn...
Wschowa to spokojne, niewielkie miasto, którego sielankę przerywają dwie zagadkowe śmierci. Na swoje życie targnęli się były nauczyciel i ksiądz miejscowej...