Okładka książki - Domek na drzewie

Domek na drzewie

To książka która zdecydowanie działa na naszą podświadomość, niby wszystko na początku jest dobrze, jednak czytając cały czas na się poczucie że gdzieś za zakrętem czai się zło. To taki oblepiający thriller w skandynawskim stylu.
Akcja usytuowana jest w Szwecji, obrazy niczym z książek Astrid Lindgren, mnóstwo zieleni, domek nad jeziorem i małżeństwo, które chce tam spędzić urlop z pięciolatkiem. Cała sielskość jednak znika, gdy Finn rozpływa się bez śladu, a w lesie zostaje odnaleziony szkielet dziecka.
To co sprawia, że mamy ciarki na plecach to relacje pokazane z perspektywy różnych postaci. Z jednej strony na początku sielski obrazek rodziny, a w kontraście dziecko, które walczy o przetrwanie. Cały czas czujemy że coś jest nie tak, tylko nie wiemy kto jest sprawcą.
Bohaterzy są nieszablonowi, ja szczególnie polubiłam Rosę, która z jednej strony na niesamowitą intuicję i czuję więź z lasem, z drugiej czuje się wykluczona ze względu na swoje nietypowe zainteresowania.
To nie jest cukierkowa książka i nie wszystko kończy się dobrze, przez co ten duszny klimat jeszcze bardziej się zacieśnia.
Ten kontrast w książce jest mocno widoczny od piękna lasu, po jego niebezpieczeństwa i tytułowy domek na drzewie, z którym wszystko się łączy i który może być zarówno schronieniem jak i więzieniem.
Co prawda udało mi się trafnie wytypować sprawcę już w połowie książki, ale myślę, że może to dowodzić zarówno logiczności, jak i psychologicznych mechanizmów, które są zbudowane mistrzowsko. Hipotez jednak miałam sporo i nie mogę powiedzieć, że nic mnie nie zaskoczyło.
Duszną atmosfera, rodzinne głęboko skrywane tajemnice, krzywda o której się nie zapomina to wszystko znajdziesz w tej książce która oblepia mrokiem.

Informacje dodatkowe o Domek na drzewie:

Wydawnictwo: Prozami
Data wydania: 2025-09-23
Tłumaczenie: Magdalena Kaczmarek
Dodał/a opinię: Diana Wiszniewska

Zobacz opinie o książce Domek na drzewie

Kup książkę Domek na drzewie

Wilcze dzieci
Vera Buck 0
Okładka ksiązki - Wilcze dzieci

THRILLER NOMINOWANY DO NAGRODY GAUSER-PRISE 2024! Szesnastoletnia Rebekka ginie bez śladu. Tuż po niej znika również miejscowa nauczycielka, Laura. To...

Runa
Vera Buck0
Okładka ksiązki - Runa

Paryż, rok 1884. Doktor Charcot na oddziale neurologicznym kliniki Salpêtrière przeprowadza eksperymenty na histeryczkach. Jego pokazy hipnozy...