Okładka książki - Droga do piekła

Droga do piekła

Inne wydania:

Przemysław Piotrowski od dawna należy do grona autorów, których twórczość szczególnie cenię. Z niezwykłą konsekwencją buduje swoją pozycję jako jeden z najważniejszych współczesnych polskich twórców literatury sensacyjnej i thrillera. Każda jego książka to nie tylko pełna napięcia opowieść, ale także świadectwo umiejętności łączenia wartkiej akcji z wnikliwą analizą ludzkiej natury. Sięgając po „Drogę do piekła”, spodziewałam się mocnej, mrocznej historii, pełnej napięcia i tajemnic. Otrzymałam jednak coś więcej – powieść, która nie tylko wciąga od pierwszych stron, ale także skłania do refleksji nad kruchością ludzkiego życia, ceną prawdy i granicami lojalności.

Nowy Jork tonie w upale, gdy weteran wojenny John Pilar stara się przedostać przez sparaliżowane korkami miasto, aby zdążyć na urodziny córki. Powrót do domu, który miał być chwilą szczęścia i rodzinnego spokoju, staje się początkiem tragedii. Zamiast świętować, John zostaje oskarżony o brutalne morderstwo, którego miał się dopuścić we własnych czterech ścianach. Całe jego dotychczasowe życie rozpada się w jednej chwili.

Jedynym, kto nie wierzy w jego winę, jest młodszy brat Lukas – były nowojorski policjant, który sam zmaga się z demonami przeszłości. Przekonany, że John został wrobiony, rozpoczyna prywatne śledztwo. Dołącza do niego Rose Parker, ambitna dziennikarka śledcza, pragnąca udowodnić, że prawda może być silniejsza niż manipulacja i kłamstwo.

Podążając śladem ukrytych dowodów, świadków i fałszywych tropów, Lukas i Rose wkraczają w mroczny świat spisków, bezwzględnej przemocy i nielegalnych układów, które sięgają znacznie wyżej, niż ktokolwiek mógłby przypuszczać. Odkrywają, że sprawa Johna to jedynie wierzchołek góry lodowej, a prawdziwi winni są gotowi posunąć się do wszystkiego, by chronić swoje sekrety.

W miarę jak śledztwo nabiera tempa, bohaterowie stają przed pytaniem, czy oczyszczenie imienia Johna jest w ogóle możliwe – i czy prawda, którą odkryją, nie okaże się jeszcze bardziej przerażająca niż sama zbrodnia.

CZĘŚĆ 1 – „Droga do piekła” autorstwa Przemysława Piotrowskiego to thriller, którego jedną z największych zalet jest umiejętność kreowania atmosfery. Autor z niezwykłą precyzją buduje napięcie, które od pierwszych stron nieustannie towarzyszy czytelnikowi. Każdy kolejny rozdział przypomina otwieranie kolejnych drzwi w mrocznym labiryncie – zamiast wyzwolenia odkrywamy nowe pułapki, tajemnice i niebezpieczeństwa. Przemysław Piotrowski sprawnie operuje językiem – dynamiczne opisy akcji przeplatają się z chwilami refleksji, a dialogi brzmią autentycznie i naturalnie.

To, co szczególnie doceniam w tej książce, to emocjonalny rollercoaster, w który autor wciąga czytelnika. Były momenty, gdy czułam gniew na bezsilność bohaterów, chwile ulgi, gdy odkrywali tropy, oraz autentyczny niepokój, gdy kolejne wydarzenia zbliżały ich do mrocznego finału. Nie raz łapałam się na tym, że czytam coraz szybciej, pragnąc dowiedzieć się, co wydarzy się dalej, a jednocześnie nie chciałam, aby ta historia się kończyła.

Książka, mimo osadzenia w amerykańskich realiach, porusza uniwersalne pytania dotyczące natury winy i odpowiedzialności. Autor zgłębia problem manipulacji i korupcji, ukazując, jak łatwo można zniszczyć człowieka, odbierając mu reputację i godność. „Droga do piekła” to także obraz społeczeństwa pełnego podziałów, brutalności i pozornej sprawiedliwości, w którym prawda staje się najniebezpieczniejszą bronią.

CZĘŚĆ 2 – Fabuła rozwija się niczym misternie skonstruowany thriller filmowy: szybkie tempo, nagłe zwroty akcji i poczucie, że za każdym rogiem czai się kolejne zagrożenie. Co istotne, Piotrowski nie poprzestaje na prostym schemacie sensacyjnej intrygi. Każda postać ma swoje motywacje i własne demony, które czynią ją wiarygodną i wielowymiarową. John nie jest jedynie ofiarą, Lukas – jedynie detektywem, a Rose – wyłącznie ciekawą świata dziennikarką. Wszyscy oni muszą zmierzyć się z własnymi lękami, a walka o prawdę staje się równocześnie walką o zachowanie człowieczeństwa.

Zakończenie pozostawiło we mnie uczucie pustki, ale i refleksji. Uświadomiłam sobie, że piekło, przez które przechodzą bohaterowie, nie jest jedynie literacką metaforą – to także echo współczesnego świata, w którym manipulacja, brutalność i niesprawiedliwość są na wyciągnięcie ręki. To właśnie zdolność Przemysława Piotrowskiego do łączenia fabularnej fikcji z uniwersalnym przesłaniem sprawia, że jego książki tak głęboko do mnie trafiają.

Podsumowując, „Droga do piekła” to thriller, który potwierdza mistrzostwo Przemysława Piotrowskiego w tworzeniu literatury sensacyjnej z najwyższej półki. To powieść mocna, emocjonująca i głęboko poruszająca, idealna zarówno dla miłośników wartkiej akcji, jak i dla tych, którzy w thrillerze poszukują czegoś więcej niż tylko rozrywki. To lektura, która ukazuje, że najtrudniejsza droga często prowadzi przez piekło – w poszukiwaniu prawdy, sprawiedliwości i samego siebie.

Informacje dodatkowe o Droga do piekła:

Wydawnictwo: Czarna Owca
Data wydania: 2025-07-16
Dodał/a opinię: Ilona Wolińska

Tagi: Thrillery i suspens

Zobacz opinie o książce Droga do piekła

Kup książkę Droga do piekła

Matnia
Przemysław Piotrowski0
Okładka ksiązki - Matnia

Skrzypiące pod nogami deski. Wiatr wyjący na zewnątrz. Gałęzie poruszające się za oknami. Nieprzenikniony mrok, w którym coś się czai... Zuza nigdy...

Sfora
Przemysław Piotrowski0
Okładka ksiązki - Sfora

Zima. W lesie nieopodal Zielonej Góry odnaleziona zostaje ręka. Wstępne oględziny wskazują, że została ona... odgryziona przez człowieka. Atmosfera niepokoju...