Okładka książki - Dwa księżyce

Dwa księżyce

Międzywojenny Kazimierz nad Wisłą, czasy nie tak bardzo odległe, a jednocześnie zupełnie inna niż nasze. Poznajemy wielu bohaterów, wiele narodowości, ich codzienność, poglądy na otaczający świat. Ta książka przenosi nas do przeszłości, pozwalając ją poznać, zobaczyć oczami wyobraźni, „chłonąć” atmosferę tamtych lat.

Książka to zbiór opowiadań. Każde inne, każde na swój sposób ciekawe, wciągające. Jest ich naprawdę sporo. Można je czytać po jednym, gdy nie mamy zbyt wiele czasu, nie są bardzo długie.

Pierwsze wydanie książki było wiele lat temu, co sprawia, że język, jakim została napisana, jest „starodawny”. Mnie to zdecydowanie się podobało.

Wizualnie książka jest naprawdę ładna. Wydanie wydawnictwa Marginesy posiada twardą okładkę, co sprawia, że książka nie zniszczy się zbyt szybko.

„Dwa księżyce” to książka, w której znajdziemy wiele niezbyt długich, a przy tym ciekawych opowiadań. Ze swojej strony polecam.

Recenzja pojawiła się również na moim blogu - Mama, żona - KOBIETA

Informacje dodatkowe o Dwa księżyce:

Wydawnictwo: Marginesy
Data wydania: 2025-07-09
Dodał/a opinię: Anna Kaczor

Tagi: Proza literacka

POLECANA RECENZJA

Zobacz opinie o książce Dwa księżyce

Kup książkę Dwa księżyce

Cudzoziemka
Maria Kuncewiczowa0
Okładka ksiązki - Cudzoziemka

Niezwykły, głęboki, poruszający portret psychologiczny kobiety niespełnionej, zawiedzionej i nieszczęśliwej. Historia pięknej i utalentowanej Róży, której...

Tristan 1946
Maria Kuncewiczowa0
Okładka ksiązki - Tristan 1946

Poruszająca reinterpretacja celtyckiej legendy o Tristanie i Izoldzie Michał, młody Polak naznaczony koszmarem drugiej wojny światowej, przybywa do Anglii...