Okładka książki - Dzieci we mgle. Sprawa ginekologa

Dzieci we mgle. Sprawa ginekologa

Tom 2 cyklu Franciszek Stawicki i Maja Kwiatkowska

„Dzieci we mgle. Sprawa ginekologa” autorstwa Ałbeny Grabowskiej to powieść, która od pierwszych stron wciąga w mroczny, pełen tajemnic świat zbrodni, sekretów i ludzkich dramatów, jakie rozegrały się w cieniu PRL-u. Autorka, znana z niezwykłej umiejętności łączenia psychologicznej głębi z dynamiczną fabułą, po raz kolejny udowadnia, że potrafi pisać zarówno z sercem, jak i chirurgiczną precyzją.

Na pierwszym planie mamy duet detektywów – Franciszka Stawickiego, doświadczonego policjanta po przejściach, oraz Maję Kwiatkowską, młodą, ambitną aspirantkę, która nie boi się ryzykować, by dotrzeć do prawdy. Ich relacja to nie tylko współpraca zawodowa, ale też subtelna gra emocji, doświadczeń i różnic pokoleniowych, co czyni tę historię jeszcze bardziej autentyczną.

Punktem zapalnym śledztwa jest wizyta starszej kobiety, która twierdzi, że ktoś chce ją zabić, ponieważ odkryła prawdę o serii porwań dzieci sprzed kilkudziesięciu lat. Początkowo brzmi to jak senne majaczenia, ale z każdą stroną fabuła gęstnieje. Grabowska mistrzowsko buduje napięcie — krok po kroku odkrywa kolejne warstwy tajemnicy, w których przeszłość i teraźniejszość zaczynają się niepokojąco splatać.

To książka o ciemnych stronach ludzkiej natury, ale też o pamięci, winie i potrzebie prawdy. Autorka nie ucieka od trudnych tematów – pokazuje, jak w systemie, który miał chronić, mogły się wydarzyć rzeczy, o jakich nikt nie chciał mówić głośno. W tle pobrzmiewają echa bezsilności ofiar, milczenia świadków i bezduszności władzy.

Styl Ałbeny Grabowskiej to połączenie literackiej elegancji z reporterską dokładnością. Każdy dialog, opis i retrospekcja są przemyślane, a język – klarowny, emocjonalny i sugestywny. Autorka potrafi sprawić, że czytelnik nie tylko śledzi wydarzenia, ale też czuje ciężar tajemnicy, lęk, niepokój i nadzieję, które towarzyszą bohaterom.

„Dzieci we mgle” to powieść dla tych, którzy cenią kryminały z duszą – takie, w których zbrodnia to nie tylko łamigłówka, ale też pretekst do głębszej refleksji o człowieku, moralności i przeszłości. Spodoba się zarówno miłośnikom skandynawskich thrillerów, jak i tym, którzy lubią powieści osadzone w polskich realiach, nasycone emocjami i prawdą o naszym społeczeństwie.

To historia, która zostaje w pamięci na długo – nie tylko ze względu na intrygującą fabułę, ale także przesłanie: że prawda, choć czasem ukryta we mgle, zawsze w końcu wychodzi na światło dzienne.

Polecam ją wszystkim, którzy szukają literatury angażującej nie tylko umysł, ale i serce.

Informacje dodatkowe o Dzieci we mgle. Sprawa ginekologa:

Kup książkę Dzieci we mgle. Sprawa ginekologa

Uczniowie Hippokratesa. Doktor Anna
Ałbena Grabowska0
Okładka ksiązki - Uczniowie Hippokratesa. Doktor Anna

Oparta na faktach opowieść o pierwszej dyplomowanej lekarce praktykującej na ziemiach polskich. Koniec lat 70. XIX wieku. Anna Tomaszewicz po zakończeniu...

Matki i córki
Ałbena Grabowska0
Okładka ksiązki - Matki i córki

Prababka, babka, matka i córka zmagają się z przeszłością. Maria podążyła za mężem zesłańcem na Sybir. Sabina była więźniarką obozu koncentracyjnego...