Okładka książki - Dzieci wierzby

Dzieci wierzby

Rok temu przeczytałam książkę Małgorzaty Stasiak “Bez filtra” i zakochałam się humorze, jaki zaprezentowała autorka. Tym razem sięgnęłam po “Dzieci wierzby” tej samej autorki, jednak tym razem dostaliśmy książkę pełną bólu i cierpienia. Autorka pięknie opisuje ciężkie chwile swojej bohaterki, kopiąc ją dosłownie z każdej strony. Jednak nasza bohaterka to silna kobieta, która przyjmuje wszystko z podniesionym czołem i prze naprzód. Ta historia była tak wyjątkowa i poruszająca, że ciężko mi było zebrać po niej myśli. Cały tydzień myślałam, co wam o niej napisać, ponieważ w ciężkiej sytuacji Karoliny, znalazłam krztynę humoru, bojąc się, że ten humor nie jest odpowiedni do tak ciężkich tematów, jakie porusza ta historia. Jednak, gdy się zastanowiłam, doszłam do wniosku, że właśnie ta odrobina humoru, pomogła Karolinie przetrwać najcięższe chwile.

Karolina żyje w małżeństwie, które praktycznie nie istnieje, do chwili, gdy jej mąż dzwoni, że się zawinął, ukradł towar, który przewoził w tirze i ma o nim zapomnieć, lecz najpierw spłacić jego długi u szefa. Tak, spłacić długi, gdy się nie ma żadnej poduszki zapasowej. Nie pozostało jej nic innego jak sprzedać mieszkanie i wyprowadzić się do matki, starej miłośniczki *ziół*. A jej matka nie mieszka sama, mieszka z przyjaciółką, która cierpi na demencję. Na dokładkę w tym jednym domu zjawia się syn przyjaciółki matki, który jest wielki jak skała i ma ogromnego psa. Jak pogodzić zdradę męża, z dwoma starymi kobietami, które mają coraz to bardziej szalone pomysły i mężczyzną, który zdaje się być dla niej czymś więcej niż przyjacielem z dzieciństwa.

Styl autorki jest surowy i na domiar prawdziwy. Bardzo spodobała mi się rozmowa bohaterów o psychoterapii i obwinianiu nieporadnych życiowo rodziców, za ich porażki. Mocno trafiły mnie słowa, że kolejne pokolenia tylko zbierają żniwo po ciężkich czasach naszych dziadków i pradziadków, którzy przeżyli piekło wojny i nie powinniśmy ich obwiniać za to, że my nie radzimy sobie z problemami i szukamy winnych w naszych rodzicach.

Polecam wam ten tytuł i mimo że z pozoru wydaje się ciężki, to można w nim znaleźć światełko nadziei. Dziękuję bardzo wydawnictwu Mięta za możliwość poznania tej historii.

Informacje dodatkowe o Dzieci wierzby:

Wydawnictwo: Mięta
Data wydania: 2025-10-01
Dodał/a opinię: NataliaDrazek88

Tagi: obyczajowe

POLECANA RECENZJA

Zobacz opinie o książce Dzieci wierzby

Kup książkę Dzieci wierzby

Bez filtra
Małgorzata Stasiak0
Okładka ksiązki - Bez filtra

Jedno ciastko może całkowicie zmienić życie Aldona w imię większej dbałości o relacje instagramowe niż te międzyludzkie traci wszystko. Zmęczeni życiem...