„Emily Brontë. Królestwo na wrzosowisku” autorstwa Eryka Ostrowskiego to biografia na naprawdę wysokim poziomie. Książkę dostałam w prezencie i nie mogłam się doczekać, aż w końcu po nią sięgnę. Po pierwsze – uwielbiam biografie, a po drugie – skoro kocham czytać, to naturalne, że interesują mnie też losy samych pisarzy.
Od początku uwagę przyciąga piękna, klimatyczna okładka, która doskonale oddaje nastrój i tematykę książki. Estetyka idzie tu jednak w parze z treścią – a ta zdecydowanie zasługuje na uwagę.
Warto poświęcić kilka słów autorowi. Eryk Ostrowski to pisarz, poeta i historyk literatury, a dziś uznawany za jednego z najwybitniejszych badaczy twórczości i życia rodziny Brontë. I nie jest to opinia na wyrost – już po kilku rozdziałach widać ogrom pracy, jaką włożył w zgłębianie biografii Emily. Jego styl jest literacki, ale jednocześnie bardzo rzeczowy, dzięki czemu książkę czyta się z przyjemnością, mimo bogactwa faktów i odniesień historycznych.
Autor wnikliwie analizuje nie tylko życie samej Emily, ale też kontekst epoki, relacje rodzinne, wpływ otoczenia oraz codzienność, która kształtowała jej charakter i twórczość. Dzięki temu mamy szansę zobaczyć nie tylko postać autorki "Wichrowych Wzgórz", ale też kobietę z krwi i kości – silną, niepokorną i niezwykle intrygującą.
Lektura tej biografii tylko zaostrzyła mój apetyt na więcej – z niecierpliwością czekam, aż sięgnę po kolejną książkę Eryka Ostrowskiego "Tajemnice Wichrowych Wzgórz. Prawdziwa historia Branwella i Charlotte Brontë". Jeśli okaże się równie dopracowana jak "Królestwo na wrzosowisku", to czeka mnie kolejna pasjonująca podróż literacka.
Reasumując „Emily Brontë. Królestwo na wrzosowisku” to solidna i pięknie napisana biografia, która zachwyci zarówno fanów rodziny Brontë, jak i wszystkich miłośników dobrze napisanych opowieści o pisarzach. To książka, która nie tylko poszerza wiedzę, ale też inspiruje i pozostawia czytelnika z refleksją – nie tylko o Emily, ale też o sile literatury i jej związkach z życiem.
Wydawnictwo: MG
Data wydania: 2022-11-09
Kategoria: Biografie, wspomnienia, listy
Roksana
Jak często poszukiwaliście czegoś, co było tuż obok? A może spotkaliście na swej drodze małego żółwia o bursztynowych oczach? Poznajcie jego przygody i...
Wszystko, co wiemy o siostrach Brontë, pochodzi od niej. Ona prowadziła korespondencję i rozmowy z wydawcami. Rękopisy powieści Emily i Anne Brontë...