Okładka książki - Fala.

Fala.

Tom 10 cyklu Seria kryminalna z komisarz Olgą Balicką

"Fala" Katarzyny Wolwowicz to kolejna część serii z "mocną babką", czyli Olgą Balicką. Sięgając po nią miałam pewność, że mi się spodoba, bo miałam już okazję poznać pióro autorki i uważam, że pisane przez nią historie mają "to coś" 🔥.

W tej książce kryminał przeplata się z powieścią obyczajową, w której poruszane są trudne tematy takie jak problemy w związkach czy uzależnienie ofiary od oprawcy, czyli, krótko mówiąc, niełatwe, wręcz niekiedy brutalne relacje międzyludzkie.

Historia rozwija się dynamicznie, napięcie zaś rośnie powoli, by dać czytelnikowi czas na własne śledztwo i przemyślenia.

Akcja ukazana jest z perspektywy kilku bohaterów, co pomaga nam lepiej wczuć się w ich sytuację i dostrzec z pozoru nic nieznaczące tropy, które łączą się w trakcie śledztwa w swoistą całość.

Fabuła jest ciekawa, a że jest to kontynuacja serii, to słowa, że "można czytać oddzielnie" niekoniecznie mnie przekonują, ponieważ kilka razy były wspomniane wydarzenia z poprzednich części i wtedy kompletnie traciłam wątek i zastanawiałam się, czy przypadkiem nie przegapiłam czegoś ważnego. I choć każda część to inna sprawa kryminalna, to historia bohaterów płynie wraz z każdym tomem i nie zawsze wiemy, np. co wydarzyło się rok, czy dwa temu, co może być trudne w "ogarnięciu" akurat danej akcji. Nie jest tego dużo, ale jest :).

Przyznam, że polubiłam całe to "towarzystwo" uczestniczące w śledztwie dotyczącym tajemniczego morderstwa- szczególnie główną bohaterkę Olgę i Kornela. Ich zabawne dialogi, "przekomarzania" sprawiły, że często na mojej twarzy lądował uśmiech- tak rozmawia ze sobą stare, dobre małżeństwo 😉.

"Fala" to powieść, która pokazuje nam, że ludzkie relacje nie zawsze są łatwe, a przeszłość powraca w najmniej spodziewanym momencie.

Polecam!

Informacje dodatkowe o Fala. :

Wydawnictwo: Zwierciadło
Data wydania: 2025-10-15
Dodał/a opinię: izka91

Tagi: Klasyka kryminału

Zobacz opinie o książce Fala.

Kup książkę Fala.

Niewierna
Katarzyna Wolwowicz0
Okładka ksiązki - Niewierna

Tymon Hanter odchodzi z policji i zakłada biuro detektywistyczne, ale przyjmowane zlecenia wydają mu się nudne i błahe. Tęskni do pracy w służbach, jednak...

Zastępcza
Katarzyna Wolwowicz0
Okładka ksiązki - Zastępcza

Jagoda Zdrojewska wiedzie cudowne życie. Jest piękna, zamożna, a jej mąż to znany neurochirurg. Gdyby tego było mało, kobieta ma pracę marzeń. Odwiedza...

Opad
Opad