Okładka książki - Gdy powrócą kanarki

Gdy powrócą kanarki

Tytuł ,,Gdy powrócą kanarki"
Autor: Laura Burrow
Wydawnictwo: Wydawnictwo Literackie
Gatunek: literatura piękna
Ilość stron: 378
Moja ocena: 10/10

Jak często trafiają się wam książki, po które sięgacie zupełnym przypadkiem, bez większych oczekiwań, a okazują się jednymi z lepszych, jakie czytaliście ostatnimi miesiącami?

Tak właśnie było w przypadku „Gdy powrócą kanarki” Laury Barrow. Trudno uwierzyć, że to debiut literacki, ponieważ autorka zaskakuje dojrzałością stylu i głębokim wyczuciem emocji. Z niezwykłą wrażliwością i przenikliwością kreśli złożone relacje międzyludzkie, ukazując ich kruchość, piękno i niejednoznaczność. To opowieść, która zostaje w czytelniku na długo.

Rayanne, Sue Ellen i Savannah wracają po 25 latach do rodzinnego miasteczka. Przed laty złożyły sobie obietnicę — że po upływie ćwierćwiecza spotkają się ponownie, by odkopać kapsułę czasu, którą jako dzieci zakopały w ogrodzie za domem. Powrót do miejsca, gdzie dorastały, okazuje się jednak trudny. Każda z nich nosi w sobie niewypowiedziane traumy, które właśnie tutaj odzywają się najgłośniej. Kiedyś było ich cztery. Mała Georgia, bliźniacza siostra Savannah, zaginęła pewnego letniego dnia nad wodą — i nigdy jej nie odnaleziono. Mimo upływu lat ta pustka wciąż boli tak samo. Pod opiekuńczym okiem babci Buni, siostry znów zanurzają się we wspomnieniach z dzieciństwa. Tym bardziej że wśród starych rzeczy natrafiają na pewną fotografię... A nadzieja — jak zawsze — umiera ostatnia.

„Gdy powrócą kanarki” to niezwykle klimatyczna powieść. Strona po stronie przenosiłam się na południe Stanów Zjednoczonych — w wyobraźni widziałam mały, lokalny sklepik, w którym można kupić wszystko i nic, przydrożne bary pachnące klasycznym amerykańskim jedzeniem, i stary drewniany domek Buni, otoczony chaosem przedmiotów o nieznanej przeszłości. Czułam wilgotne, ciężkie powietrze lata, unoszące się nad rozgrzanymi mokradłami — niemal jakbym tam była.

To poruszająca powieść, przesycona bólem, miłością i nadzieją — opowieść, w której przeszłość nieustannie przeplata się z teraźniejszością.
Rodzina to rodzina” — powtarza babcia Bunia, przypominając, jak silne potrafią być więzy krwi. Relacje między kobietami w tej rodzinie są skomplikowane i pełne napięć. To historia emocjonalnych powrotów i bolesnych odejść. Miłość splata się tu z niezrozumieniem, troska bywa odbierana jako atak, a nadopiekuńczość przeplata się z obojętnością. Każda z tych kobiet jest zupełnie inna, wszystkie naznaczone traumą, która wpłynęła na ich dorosłe życie. I chociaż ich drogi na pewnym etapie się rozeszły, to dzięki babci ta rodzina wciąż istnieje. Choć niekompletna i poturbowana, nadal mająca siłę.

Ostatecznie to historia o tym, że czasem trzeba zamknąć jedne drzwi, by móc otworzyć kolejne. Nawet jeśli to, co znajdziemy po drugiej stronie, nas zaskoczy, każdy początek jest szansą, by zacząć inaczej.

Jeśli jeszcze nie mieliście okazji sięgnąć po „Gdy powrócą kanarki” autorstwa Laury Barrow, koniecznie to nadróbcie. To poruszająca, pełna klimatu podróż przez zawiłe rodzinne relacje, skrywane tajemnice i emocje, które zostają z czytelnikiem na długo.

Informacje dodatkowe o Gdy powrócą kanarki:

Wydawnictwo: Wydawnictwo Literackie
Data wydania: 2025-05-28
Tytuł oryginału: Call the Canaries Home
Dodał/a opinię: Justyna Kubacka

Tagi: Współczesna proza literacka Literatura obyczajowo-rodzinna Sagi rodzinne

Zobacz opinie o książce Gdy powrócą kanarki

Kup książkę Gdy powrócą kanarki