Okładka książki - Gdzie artyści, tam kłopoty

Gdzie artyści, tam kłopoty

Miłość, sztuka i zbrodnia z przymrużeniem oka

Jadwiga Buczak serwuje czytelnikom pełną humoru komedię kryminalną, w której zbrodnia wcale nie odbiera opowieści lekkości. Wręcz przeciwnie – stanowi punkt wyjścia do barwnej, wielowątkowej historii, w której każdy epizod tętni życiem. Bohaterowie wciągają nas w wir zdarzeń z wdziękiem, inteligencją i sporą dawką ironii.

Główną postacią jest Katarzyna Kicińska „Kićka” – malarka, kobieta po przejściach, która zamiast spokojnego życia w otoczeniu sztuki, ciągle wpada w tarapaty. Ma talent do pakowania się w kłopoty, ale i do ich… rozwiązywania. Miała być cisza i spokój oraz malownicze pejzaże, a otrzymujemy serię dziwnych zbiegów okoliczności, podejrzanych typów i zagadek, które nie dają spokoju. W tej mozaice zdarzeń Kićka nie tylko spotyka swojego przyszłego męża, ale też przez przypadek wraca do dramatycznej historii sprzed dwudziestu lat, rozwiązując tajemnicę śmierci jego dawnej narzeczonej.

Autorka zręcznie splata cztery wątki fabularne w spójną całość – kryminał, romans, obyczaj i humor sytuacyjny. Postacie drugoplanowe, jak komisarz Zaleśny czy barwni znajomi Kićki, nadają powieści dodatkowego kolorytu. Dialogi są błyskotliwe, język lekki i „przestępny” w najlepszym tego słowa znaczeniu – bez zadęcia, a jednocześnie z pazurem.

Fragmenty opisów, w których pojawia się motyw portretu z zamówienia, uszkodzonego obrazu czy tajemniczych gości, nadają historii wyjątkowego klimatu i niemal filmowego charakteru. Autorka z dużym wyczuciem buduje napięcie nawet w scenach pozornie zwyczajnych, sprawiając, że czytelnik nieustannie czuje się wciągany w kolejne wydarzenia. Umiejętnie przeplata wątki kryminalne z obyczajowymi, a całość doprawia ciepłem, humorem i ironią. Dzięki temu książka jest jednocześnie intrygująca, zabawna i pełna uroku, a jej lektura staje się prawdziwą przyjemnością, od której trudno się oderwać.

„Gdzie artyści, tam kłopoty” to książka, którą można pochłonąć w jeden weekend – wciąga, bawi i intryguje. Szczególnie spodoba się miłośnikom kryminałów z przymrużeniem oka w stylu Joanny Chmielewskiej, bo znajdą tu podobny klimat wzbogacony o świeże pomysły autorki. To opowieść, w której miłość i sztuka splatają się z kryminalną intrygą, tworząc pełną uroku i napięcia historię. Polecam wszystkim, którzy szukają odskoczni od codzienności, lubią błyskotliwe zagadki i cenią literaturę z bohaterami równie prawdziwymi i nieidealnymi, jak my sami.

Informacje dodatkowe o Gdzie artyści, tam kłopoty:

Wydawnictwo: Nie powiem
Data wydania: 2025-07-30
Dodał/a opinię: Jagoda Buch

Zobacz opinie o książce Gdzie artyści, tam kłopoty

Kup książkę Gdzie artyści, tam kłopoty

Listy niewysłane
Jadwiga Buczak0
Okładka ksiązki - Listy niewysłane

Zbiór poezji Jadwigi Buczak....

Nadzieja w tarapatach
Jadwiga Buczak0
Okładka ksiązki - Nadzieja w tarapatach

Gdy utalentowana artystka Nadieżda Hope nieświadomie uwiecznia na płótnie postać zabójcy, ten postanawia rozwiązać problem, niszcząc kompromitujące go...