Okładka książki - Głos z piekła

Głos z piekła

„Głos z piekła” Marka Krajewskiego to kolejny dowód na to, że autor jest mistrzem kryminału historycznego, który potrafi połączyć mroczną atmosferę dawnych czasów z zagadką kryminalną trzymającą w napięciu aż do ostatniej strony.

Fabuła przenosi nas na Dolny Śląsk roku 1925, do ponurego pałacu Czerniewice, gdzie hrabia von Babbitz doświadcza serii dramatycznych wydarzeń: pożaru, tajemniczego zniknięcia żony i narastającego obłędu córki Anny. Gdy zamordowany zostaje pałacowy lekarz, na miejsce trafia młody student psychiatrii Herbert Anwaldt — bohater, który szybko orientuje się, że otacza go coś znacznie mroczniejszego niż tylko choroba psychiczna. Jego przyjazd budzi wśród mieszkańców pałacu niepokój, a atmosfera zagrożenia gęstnieje z każdą stroną.

Krajewski po raz kolejny świetnie buduje klimat grozy i dusznej, niepokojącej tajemnicy. „Głos z piekła” balansuje między kryminałem, horrorem psychologicznym a opowieścią o demonach — tych prawdziwych i tych, które noszą ludzie. Autor tworzy sugestywne opisy, mocno działające na wyobraźnię, i mistrzowsko prowadzi czytelnika przez labirynt podejrzeń, półprawd i mroku.

Emocje towarzyszą tu od pierwszych stron: niepewność, strach, a czasem wręcz dreszcz przerażenia. Książkę czyta się szybko, bo Krajewski umiejętnie stopniuje napięcie, serwując kolejne tropy, które tylko pozornie przybliżają do rozwiązania zagadki. Jego styl jest elegancki, gęsty, dopracowany — idealnie oddaje realia międzywojennego Dolnego Śląska i mrocznej tajemnicy ukrytej w pałacowych murach.

To lektura idealna dla miłośników kryminałów historycznych, thrillerów z elementami grozy oraz fanów twórczości Krajewskiego, którzy lubią, gdy historia ma w sobie coś metafizycznego i niepokojącego.

„Głos z piekła” to mroczna, świetnie napisana i wciągająca opowieść, która trzyma w napięciu do samego końca. Polecam ją wszystkim, którzy lubią kryminały z klimatem, tajemnicą i piekłem niekoniecznie ukrytym pod ziemią, lecz w ludzkiej psychice.

Informacje dodatkowe o Głos z piekła:

Wydawnictwo: Znak
Data wydania: 2025-10-29
Dodał/a opinię: Małgorzata Styczeń

Tagi: Thrillery i suspens

Zobacz opinie o książce Głos z piekła

Kup książkę Głos z piekła

Trofea grunwaldzkie
Marek Krajewski0
Okładka ksiązki - Trofea grunwaldzkie

Książka "Trofea grunwaldzkie" opisuje burzliwe i w wielu momentach zagadkowe dzieje słynnych trofeów zdobytych przed 600 laty przez wojska polsko-litewskie...

Czas zdrajców
Marek Krajewski0
Okładka ksiązki - Czas zdrajców

Spacer po linie Rok 1935. Do polskiego konsulatu we Wrocławiu zgłasza się młoda rozwódka z ofertą sprzedaży tajnych dokumentów, które mogą wstrząsnąć...