Okładka książki - Głowa do góry, Matyldo!

Głowa do góry, Matyldo!

Inne wydania:

„Głowa do góry Matyldo” Anna Stryjewska Autor to opowieść o dorastaniu, poszukiwaniu własnej drogi i akceptacji siebie w świecie, który nie zawsze jest przyjazny. Historia pokazuje, że nie trzeba być idealnym, żeby być wyjątkowym.
Ciepła, wzruszająca, mądra do tego zostaje w głowie i w sercu na długo po przeczytaniu ostatniej strony.

"Po­zna­wa­nie no­wych ludzi i miejsc to wspa­nia­ła rzecz. I pa­mię­taj, że da­le­ko da­le­ko nie za­wsze ozna­cza da­le­ko. Wszyst­ko za­le­ży od tego, gdzie i z kim chce­my być w danej chwi­li".

Matylda Wróbel to dziewczynka z krótszą nogą. Po niespodziewanej śmierci taty przeprowadza się z mamą do Czarnego Stawu, do domu po cioci Wandzie. Tam zaczyna się jej nowe życie. Jest nowa szkoła, nowi ludzie, pierwsze przyjaźnie i pierwsze rozczarowania. Choć w klasie nie brakuje osób, które jej dokuczają, pojawiają się też takie, które zaczynają ją wspierać. Dorotka staje się jej przyjaciółką,natomiast Marian może stać się kimś bliskim jej sercu. Matylda na mały problem przez swoją niepełnosprawność i brak wiary w siebie, musi nauczyć się ufać ludziom, odkrywać swoje pasje i zmierzyć z lękami związanymi z fortepianem i wspomnieniem taty. Jej nowy przyjaciel i towarzysz Eustachy dodaje historii magii, humoru i niejednokrotnie pomaga dziewczynce. Mały "szczurek" próbuje nauczyć Matyldę, że życie to wielka przygoda, a każdy z nas ma w sobie dużo siły, by iść przez życie z podniesioną głową.
Czy Matylda pozostanie sobą, gdy wszyscy wokół ją oceniają? Czy bycie „inną” oznacza bycie gorszą? Czy dziewczynka pokona strach i zawalczy o siebie ? Jak potoczy się znajomość z Eustachym?

Tego oczywiście dowiecie się czytając historię Matyldy. Mam nadzieję, że tak jak ja zadacie sobie kilka pytań:czy potrafię zaakceptować swoje wady, czy umiem być wsparciem dla kogoś, kto jest „inny”,
czy wierzę w swoje marzenia tak mocno, by je realizować pomimo przeszkód?
Książka oczywiście nie da na to gotowych odpowiedzi, ale zostawi Was z nadzieją i przekonaniem, że każdy z nas ma prawo do własnego życia i wybrania swojej drogi.

"Poza tym… Czy nor­mal­ność za­czy­na być już nie­mod­na? Jak my­ślisz, Eu­sta­chy?
– Myślę, że masz rację. Naj­waż­niej­sze to być sobą! Za­wsze i wszę­dzie! Tego się trzy­maj, mała, a bę­dziesz na wierz­chu!"

To książka nie tylko dla dzieci. Dorośli znajdą w niej coś dla siebie. Porusza współczesne i trudne tematy: niepełnosprawność, anoreksję, stratę bliskich, samotność, zmaganie się z uprzedzeniami i wykluczeniem. Do tego jest pełna nadziei, życia codziennego, humoru i dawki magii. Pokazuje, że nie trzeba być idealnym, by być wyjątkowym. Często akceptacja siebie i odwaga w byciu sobą mogą być początkiem zupełnie nowego życia. Polecam wszystkim, którzy zapomnieli, jak to jest wierzyć w siebie.

Informacje dodatkowe o Głowa do góry, Matyldo!:

Wydawnictwo: Skarpa Warszawska
Data wydania: 2025-09-24
Dodał/a opinię: Kumbrysia

Tagi: Proza (w tym literatura faktu) dla dzieci i młodzieży Dzieci od ok. 9 lat

POLECANA RECENZJA

Zobacz opinie o książce Głowa do góry, Matyldo!

Kup książkę Głowa do góry, Matyldo!

Skradziona kołysanka
Anna Stryjewska0
Okładka ksiązki - Skradziona kołysanka

Miała wszystko. Straciła wszystko. Żywiołem Barbary jest scena, a wielką miłością rodzina: mąż i mała córeczka. To dla niej przerywa karierę i to jej...

Saga klonowego liścia. Kanadyjski raj
Anna Stryjewska0
Okładka ksiązki - Saga klonowego liścia. Kanadyjski raj

Oparta na prawdziwych wydarzeniach rodzinna historia pełna tajemnic, marzeń i wiary w lepsze jutro. Połowa lat 90-tych; młodzi Ostrowscy po kilku latach...