Okładka książki - Granice geniuszu: Zaskakująca głupota najwybitniejszych umysłów w historii

Granice geniuszu: Zaskakująca głupota najwybitniejszych umysłów w historii

Jest to książka o osobach które każdy z nas zna ale od strony, której nie zna nikt z nas :)
Zapewne słyszeliście o większości znanych osób z tej książki, no bo kto nie słyszał o Pitagorasie, Napoleonie czy Curie Skłodowskiej? Jednak pewnie nie wiecie, że czasem geniusz przeradzał się w formę obsesji (bo raczej nikt o zdrowych zmysłach nie próbowałby sobie wydłubać oka by sprawdzić co się stanie). Okazuje się, że nasi geniusze choć niezwykli w pewnych dziedzinach w innych mieli małe braki, lub byli na tyle ekscentryczni, że znalazło się o nich klika pikantnych smaczków.
Ta książka to niczym plotki z uniwersytetu, po przeczytaniu już zawsze będziecie mieli ciekawą anegdotę którą można rzucić w towarzystwie.
Dowiecie się z niej jakie wymiary mają bramy piekieł, kogo najbardziej śmieszyły dowcipy o tyłkach, jak wyglądał pierwszy programista, co leczono kocim pianinem (osoby wrażliwe na krzywdę kotów, mogą ominąć rozdział o psychiatrii),przed jakimi krwiożerczymi zwierzętami usiekał Napoleon (osoby wrażliwe na krzywdę królików, tym bardziej powinny przeczytać rozdział o Napoleonie),kto nie dokończył połowy swoich dzieł i jak wyglądały matematyczne bitwy, oraz kto przyprowadził na uniwersytet niedźwiedzia w ramach protestu, że nie wolno wprowadzać tam psów.
Jeśli któryś z tych aspektów Cię zaciekawił, to już wiesz, że jest to książka dla Ciebie. To takie fakty z pogranicza naukowej biografii i plotki. Tak w tamtych czasach naukowcy byli celebrytami i nierzadko zachowywali się niczym obecne gwiazdy.
Zaletą tej książki jest to, że nie niszczy autorytetów, ale pokazuje, że nawet geniusze mogli mieć nietrafione pomysły, błędne hipotezy i dziwne skłonności, oraz nietypowych pupilów jak pijane łosie.
Ja przy tej książce bawiłam się wyśmienicie, zdecydowanie polecam każdemu, niezależnie czy uwielbia naukę, pikantne historie o sławnych osobach czy zabawne sytuacje, w tej książce zdecydowanie znajdzie coś dla siebie.

Informacje dodatkowe o Granice geniuszu: Zaskakująca głupota najwybitniejszych umysłów w historii:

Wydawnictwo: Albatros
Data wydania: 2025-09-10
Kategoria: Literatura faktu, reportaż
Tytuł oryginału: The Limits of Genius: The Surprising Stupidity of the World's Greatest Minds
Język oryginału: angielski
Tłumaczenie: Robert Waliś
Dodał/a opinię: Diana Wiszniewska

Zobacz opinie o książce Granice geniuszu: Zaskakująca głupota najwybitniejszych umysłów w historii

Kup książkę Granice geniuszu: Zaskakująca głupota najwybitniejszych umysłów w historii