Są takie książki, które od pierwszych stron potrafią wciągnąć czytelnika w zupełnie inny świat – i właśnie do tej kategorii zaliczyłabym „Gromiego i oblężoną twierdzę”. Tomasz Szmid napisał powieść, która łączy w sobie historię, przygodę i emocje w sposób naprawdę przystępny. To nie sucha lekcja dziejów, tylko pełnokrwista opowieść o odwadze, lojalności i walce w obliczu zagłady, w której czuć zarówno ducha epoki, jak i pasję autora do tematu.
Już od pierwszych rozdziałów widać, że autor świetnie czuje realia XVII wieku. Kamieniec Podolski nie jest tu tylko tłem – to żywe miejsce, w którym słychać huk armat, czuć zapach prochu i napięcie przed kolejnymi starciami. Historia jest sfabularyzowana, co sprawia, że czyta się ją z ogromną przyjemnością. Bohaterowie mają charaktery, emocje, swoje słabości i momenty chwały – dzięki temu całość nabiera realizmu i sprawia, że trudno się oderwać.
Książka napisana jest lekko, z rozmachem, ale bez przesady. Narracja płynie, akcja rozwija się naturalnie, a autor umiejętnie przeplata sceny bitewne z bardziej osobistymi wątkami. W efekcie powstaje opowieść, która nie tylko dostarcza wiedzy (choć jak sam podkreśla niektóre fakty historyczne zostały nagięte do ram powieści), ale też wzrusza i trzyma w napięciu. Czyta się ją naprawdę szybko – rozdział za rozdziałem, bo ciągle chce się wiedzieć, co będzie dalej.
To jedna z tych powieści, które przypominają, że historia nie musi być nudna. Wręcz przeciwnie – w dobrym ujęciu może być pasjonująca, emocjonująca i bardzo ludzka. „Gromi i oblężona twierdza” to doskonały przykład na to, że można połączyć historię z fabularnym rozmachem i stworzyć coś, co pochłania bez reszty.
Dla mnie to była naprawdę świetna lektura – dokładnie taka, jaką lubię najbardziej: z tłem historycznym, ale z fabułą, która żyje własnym rytmem. Już nie mogę się doczekać kolejnego tomu, bo czuję, że to ciągle dopiero początek większej przygody. Jeśli lubisz powieści historyczne z akcją, emocjami i charakterem – zdecydowanie warto po tę książkę sięgnąć.
Książka z Klubu Recenzenta serwisu nakanapie.pl
Wydawnictwo: Novae Res
Data wydania: 2025-09-09
Kategoria: Historyczne
centka3
Tak zaczyna się saga o polskiej skrzydlatej husarii… XVII wiek to początek upadku Rzeczpospolitej – okres tyleż okrutny, co barwny, poruszający...