Zima roku 1807, Gdańsk wyzwolony spod władzy Prus, ale pozostaje pod kuratelą Napoleona.
Giną francuscy oficerowie, mordowani w okrutny sposób przez nieuchwytnych sprawców.
Wykrycie skrytobójców jest trudne, śledztwo się przeciąga. Kto stoi za tymi zbrodniami? Pruscy partyzanci, gdańscy masoni, a może przemytnicy z portu?
Francuzi zmuszają do współpracy Polaka, Hamilkara Sterlinga syna lekarza pułkowego, którego aresztowano pod fałszywym zarzutem błędu lekarskiego i doprowadzenia do śmierci jednego z generałów francuskich. Hamilkar nie ma wyboru, musi podjąć współpracę.
„Napoleon widziany przez jednych jako największy wróg, a przez innych oczekiwany wyzwoliciel”
Wciągająca powieść kryminalna osadzona w napoleońskim Gdańsku, klimatyczna atmosfera, intrygujący spisek z dobrze zarysowanymi głównymi postaciami. Które od samego początku budzą sympatię. Hamilkar Sterling niesamowicie lojalny wobec ojca, wielokrotnie podkreśla swoją polskość i ten nienasycony głód wiedzy, ta ogromna potrzeba nauki i badań.
Drugi to francuski policjant, inspektor Victo, wzbudza podziw swoją uczciwością, zaangażowaniem i oddaniem dla sprawy.
Krzysztof Bochus po mistrzowsku łączy kilka warstw, historyczną i kryminalną z nauką. Perfekcyjnie dawkuje emocje, świetnie buduje aurę niepewności i tajemniczości, ćwicząc naszą cierpliwość i czujność. Tu napięcie rośnie ze strony na stronę, przerywane momentami szczyptą humoru.
Autor udowadnia nam, że posiada talent do tworzenia niezwykle barwnych postaci i wciągającej fabuły. Krok po kroku wprowadza nas w pozornie banalną opowieść, w której wątpliwość i tajemniczość są niewyjaśnione do samego końca.
„Hipnoza” to zgrabnie połączony świat fikcji z wątkami historycznymi. Genialnie oddane tło Gdańska, mroczne i tajemnicze. Mieszanka kulturowa, ludzi różnych narodowości i środowisk.
Wydawnictwo: Skarpa Warszawska
Data wydania: 2025-09-10
Ela-Monia
Historie dobrze opowiedziane. Mówi się, że historia jest powieścią, która się zdarzyła. O prawdziwości tej tezy przekonuje zbiór artykułów historycznych...
Błyskotliwy, przewrotny thriller o samotności, mroku i złu, które czaić się może wszędzie...Trójmiastem wstrząsa seria okrutnych, niewytłumaczalnych zabójstw...