Okładka książki - How to be enough. Wyłącz samokrytykę, ogranicz perfekcjonizm i żyj w zgodzie ze sobą

Życie bez presji – o książce, która uczy akceptacji

Czy czujesz, że wciąż nie jesteś wystarczający, mimo że robisz wszystko, co w twojej mocy? Czy wewnętrzny głos krytyki skutecznie odbiera ci radość z osiągnięć? Dr Ellen Hendriksen, psycholożka kliniczna i autorka książki „How to be enough”, trafia w samo sedno tego, co wielu z nas przeżywa – chroniczny perfekcjonizm, surową samokrytykę i poczucie, że nie jesteśmy „dość”.

Książka w przystępny, empatyczny sposób prowadzi czytelnika przez proces uświadamiania sobie źródeł tych mechanizmów i pokazuje, jak można je zrozumieć, a następnie stopniowo uwalniać się spod ich wpływu. Autorka odwołuje się nie tylko do badań naukowych, ale również do licznych przykładów z życia oraz inspirujących cytatów, które nadają książce osobisty i autentyczny ton. Nie jest to więc poradnik z gotowymi receptami, ale raczej mądry przewodnik ku większej łagodności wobec siebie.

Co wyróżnia tę książkę?

Rzetelność i naukowa podbudowa – Hendriksen nie rzuca pustymi hasłami. Każda jej wskazówka ma oparcie w psychologii, a podejście opiera się na praktyce klinicznej i doświadczeniu.

Język pełen empatii – zamiast oceniać, autorka towarzyszy czytelnikowi z dużym zrozumieniem. Daje poczucie, że nie jesteśmy sami z naszymi zmaganiami.

Praktyczne narzędzia – od sposobów na zidentyfikowanie wewnętrznego krytyka, przez naukę akceptacji błędów, po redefinicję sukcesu i życia zgodnego z wartościami.

Książka dotyka istotnych aspektów perfekcjonizmu – zarówno tego skierowanego na siebie (z nierealistycznymi standardami i uzależnieniem samooceny od wyników), jak i tego zorientowanego na innych, który skutkuje ciągłym niezadowoleniem z otoczenia. Hendriksen przypomina, że nie jesteśmy stworzeni do tego, by spełniać cudze oczekiwania kosztem siebie, a próby „zasługiwania na akceptację” prowadzą raczej do wypalenia i samotności niż do wewnętrznego spokoju.

Autorka nie każe nam „porzucić ambicji” – przeciwnie, pokazuje, jak przekształcić sztywny perfekcjonizm w sumienność i zdrową troskę o jakość bez autodestrukcyjnej presji. Uczy, jak być „wystarczającym” – nie przez mierzenie się z nierealnymi standardami, lecz przez życie zgodne z własnymi wartościami.

Wybrane cytaty mówią same za siebie:

„Sami jesteśmy dla siebie najsurowszymi krytykami.”
„Uczę się odpoczywać. Wyciągać rękę po pomoc. Być prawdziwą, a nie wzbudzającą podziw.”
„Perfekcjonizm mówi nam, że musimy zasłużyć na wejście do plemienia.”

Książka „How to be enough” Ellen Hendriksen jest niezwykle interesująca, inspirująca i pełna empatii. Autorka w przystępny sposób pokazuje, jak poradzić sobie z wewnętrznym krytykiem i szkodliwym perfekcjonizmem. Treść oparta jest na badaniach, ale wzbogacona wieloma przykładami z życia i trafnymi cytatami, co sprawia, że czyta się ją lekko i z zaangażowaniem. To książka, która nie tylko daje wsparcie, ale też uczy, jak traktować siebie z większą życzliwością i szacunkiem. Polecam każdemu, kto chce żyć pełniej, spokojniej i bardziej w zgodzie ze sobą.

Informacje dodatkowe o How to be enough. Wyłącz samokrytykę, ogranicz perfekcjonizm i żyj w zgodzie ze sobą:

Wydawnictwo: MT Biznes
Data wydania: 2025-06-06
Kategoria: Poradniki
Tytuł oryginału: HOW TO BE ENOUGH: Self-Acceptance for Self-Critics and Perfectionists
Dodał/a opinię: Jagoda Buch

Tagi: Samodzielne rozwiązywanie problemów i rozwój osobisty

Zobacz opinie o książce How to be enough. Wyłącz samokrytykę, ogranicz perfekcjonizm i żyj w zgodzie ze sobą

Kup książkę How to be enough. Wyłącz samokrytykę, ogranicz perfekcjonizm i żyj w zgodzie ze sobą