Okładka książki - How to be enough. Wyłącz samokrytykę, ogranicz perfekcjonizm i żyj w zgodzie ze sobą

Książki Wydawnictwa MT Biznes zdecydowanie trafiają w moje czytelnicze serce. Gdy pojawiła się możliwość przeczytania książki "How to be enough. Wyłącz samokrytykę, ogranicz perfekcjonizm i żyj w zgodzie ze sobą". Bardzo się ucieszyłam.
Po pierwsze pojawił się szok: Jak to możliwe, że ktoś napisał książkę totalnie o mnie?

Mam wrażenie, że spotykam na swojej drodze coraz więcej osób, które zmagają się z trudnościami w odnalezieniu siebie w rzeczywistości. I bardzo często jest to problem z perfekcjonizmem, nakładaniem na siebie wymagań, które trudno spełnić. Wiele osób zbyt szybko musiało dorosnąć i zadbać o siebie. Kwestia wychowania, rodziców, a może presja społeczeństwa? Czynników jest wiele.

I właśnie takie książki pozwalają na spokojnie podejść do tematu zmiany i przede wszystkim otwierają drzwi do samopomocy, zrozumienia i wsparcia.
Książka składa się z II części:
1. Wprowadzenie do perfekcjonizmu
2. Siedem zmian

I to właśnie te siedem zmian determinują powrót do siebie. Do dzieciństwa, życzliwości wobec siebie, umiejętności odpuszczania i zadowolenia.
W tej recenzji nie da się ująć jak wiele ta książka wyjaśniła w moim życiu i pojawiła się iskra nadziei. Wiele razy czytałam je ze łzami w oczach i wiarą, że mogę odpuścić presję wobec siebie i przyzwolić na błąd. Czy to nie jest już duży krok ku szczęściu? Wiadomo, że to proces i nic nie dzieje się od razu, a momenty zwątpienia były i będą, ale są wokół nas ludzie, którzy cenią nas "pomimo" wad. Kochają i nie wymagają kryształowej duszy.

Największą wartością tej książki są przytoczone historie różnych ludzi, którzy mierzyli się ze zwątpieniem w siebie, a co za tym idzie z cierpieniem z tego powodu. Choć my widzieliśmy ich jako zwycięzców to ich głowa płatała im figla.
Kiedy czytając, zobaczysz absurdy działania mózgu to zaczynasz się z nich śmiać. To wtedy zapala się lampka! Przecież ja mam to samo, to totalny absurd!

Dlatego ta książka tak bardzo trafia do głębi. Nie rzuca medycznymi, psychologicznymi pojęciami, ale właśnie stawia na człowieka. Pokazuje jego myśli, niedociągnięcia i upewnia w przekonaniu, że tak właśnie jest ok! I to jest normalne! A presję zazwyczaj nakładamy na siebie sami, przeglądając się w krzywym zwierciadle. Choć płacimy za to ogromną cenę.

Zdecydowanie ta książka zamieszka na mojej bibliotecznej półce jako pozycja, do której będę chciała wracać, gdy znów wkręcę się w wir krytycyzmu wobec siebie.

Zdecydowanie 10/10.

Informacje dodatkowe o How to be enough. Wyłącz samokrytykę, ogranicz perfekcjonizm i żyj w zgodzie ze sobą:

Wydawnictwo: MT Biznes
Data wydania: 2025-06-06
Kategoria: Poradniki
Tytuł oryginału: HOW TO BE ENOUGH: Self-Acceptance for Self-Critics and Perfectionists
Dodał/a opinię: Ksebardo

Tagi: Samodzielne rozwiązywanie problemów i rozwój osobisty

Zobacz opinie o książce How to be enough. Wyłącz samokrytykę, ogranicz perfekcjonizm i żyj w zgodzie ze sobą

Kup książkę How to be enough. Wyłącz samokrytykę, ogranicz perfekcjonizm i żyj w zgodzie ze sobą

Opad
Opad