Okładka książki -  Intryga chodzi w szpilkach

Intryga chodzi w szpilkach

RECENZJA

„Intryga chodzi w szpilkach”

Autor: Beata Stefaniak

Wydawnictwo: Novae Res

Współpraca reklamowa, barter

"Pragnąłem, by moje uczucie zgasło niczym świeczka, jednak ono
- jak złośliwy drań - było coraz silniejsze. Kochałem ją, trzymając to
przed nią w tajemnicy."

Są takie książki, które obiecują emocje… a potem dają ich dziesięć razy więcej. „Intryga chodzi w szpilkach” to właśnie ten rodzaj historii, niby obyczajówka z romansem, a jednak pełnokrwista opowieść o pragnieniach, które latami dojrzewają w ciszy, o wyborach, które zmieniają ludzi, i o miłości, która przychodzi wtedy, gdy wszystko temu zaprzecza.

Milena to bohaterka, którą łatwo pokochać. Samotna mama, zmęczona codziennością, zbyt często odkładająca siebie na sam koniec listy spraw do załatwienia. Jej życie wydaje się poukładane, ale to pozorne bezpieczeństwo kryje duszność, rutynę i tęsknotę za czymś, co kiedyś dawało jej poczucie, że naprawdę żyje. Beata Stefaniak narysowała ją z niezwykłą czułością, w sposób, który sprawia, że czujemy każdy jej lęk, każdy uśmiech, każdą niepewność.

A potem pojawia się Igor. Mężczyzna, który w teorii ma wszystko, a w praktyce nie ma nic, poza uczuciem, które od lat zamyka w szufladzie, bo tak wypada, tak trzeba, tak jest „bezpiecznie”. W świecie pełnym fleszy i pozorów brakuje mu tylko jednego: prawdy. I właśnie Milena jest tą prawdą, choć oboje wiedzą, że nie powinni nawet na siebie spojrzeć w ten sposób.

To, co między nimi się rodzi, jest ciche, intensywne, nabrzmiałe od sprzeczności. Nie ma tu taniego romansu, jest napięcie budowane spojrzeniem, rozmową, drżeniem serca, które nie chce dać się uciszyć. Autorce udało się uchwycić emocje, które nie krzyczą, one pulsują, rosną, wypełniają przestrzeń między bohaterami, aż w końcu nie da się ich ignorować.

Ogromnym atutem powieści jest postać Wiktorii. W wielu historiach żona „tego trzeciego” byłaby jedynie przeszkodą, tutaj jest pełnoprawną bohaterką. Zranioną, ambitną, niejednoznaczną. Jej działaniom daleko do czystej złośliwości, to raczej desperacka próba utrzymania świata, który już dawno zaczął się sypać.

Wykreowane postaci zachwycają autentycznością, każda z nich ma własny głos, a ich emocje pulsują na kartach powieści. Szczególnie poruszająca jest kreacja zranionej kobiety, której ból, siła i determinacja zostały oddane z niezwykłą wiarygodnością. Fabuła płynie dynamicznie, a lekki styl autorki sprawia, że historię pochłania się jednym tchem.

Cała książka jest jak układanka z trzech serc, z których każde bije w innym rytmie, każde czegoś pragnie i każde musi zapłacić za wybrane przez siebie ścieżki.

W tej powieści intryga goni intrygę, a każdy kolejny rozdział przyciąga czytelnika jak magnes. Autorka z finezją splata zwroty akcji z nieoczekiwanymi wydarzeniami i subtelnym wątkiem kryminalnym, tworząc historię, od której trudno się oderwać. Rodzące się między bohaterami uczucie zostaje wystawione na ciężką próbę, musi pokonać nie tylko własne lęki i uprzedzenia, lecz także przeszkody stawiane przez otoczenie. Jest romantycznie, intensywnie i zaskakująco.

Stefaniak prowadzi historię dojrzale, z niespieszną, intymną narracją, pełną psychologicznej głębi. Pokazuje, że miłość potrafi przyjść w najmniej odpowiednim momencie, że lojalność bywa ciężarem, a prawda czasem kosztuje więcej, niż jesteśmy gotowi zapłacić. I że największą odwagą bywa zmierzenie się z samym sobą.

„Intryga chodzi w szpilkach” to historia, subtelna, a jednocześnie emocjonalnie potężna. Dojrzała, choć napisany z lekkością. Taka, która zostaje pod skórą na długo po ostatniej stronie.

Powieść o tym, że czasem najbardziej ryzykowną decyzją jest przyznać się do tego, czego naprawdę pragniemy. I że prawdziwa miłość nie zawsze wygląda tak, jak powinna, ale za to potrafi napisać historię, której nie sposób zapomnieć.

To książka idealna dla tych, którzy lubią emocje splątane jak ramiączka sukienki po burzliwej nocy, trochę pogmatwane, trochę bolesne, ale szalenie prawdziwe.

Jeśli lubicie powieści, które nie tylko się czyta, ale czuje, ta książka Was nie zawiedzie.

Zakończenie pozostawia czytelnika w pełnej satysfakcji ciszy… i jednocześnie rozpala apetyt na kontynuację, która, miejmy nadzieję nadejdzie szybciej, niż się spodziewamy.

Polecam z pełnym przekonaniem.

Informacje dodatkowe o Intryga chodzi w szpilkach:

Wydawnictwo: Novae Res
Data wydania: 2025-01-08
Dodał/a opinię: Mirela Marcinek

Zobacz opinie o książce Intryga chodzi w szpilkach

Kup książkę Intryga chodzi w szpilkach