Okładka książki - Isola

Isola

„Isola” autorstwa Allegry Goodman to powieść, która nie krzyczy, ona powoli zapada się w czytelnika. To historia oparta na losach Marguerite de la Rocque de Roberval, ale opowiedziana w sposób, który sprawia, że przestaje być tylko rekonstrukcją przeszłości, a staje się przejmująco aktualną opowieścią o kobiecej sile, ograniczeniach i cenie wolności.

Już od pierwszych stron wyczuwa się napięcie między tym, kim Marguerite powinna być, a tym, kim pozwala jej być świat. Dziedziczka ogromnego majątku, wychowana w poczuciu przynależności do wyższej warstwy społecznej, bardzo szybko zostaje tej iluzji pozbawiona. Jej życie zamiast stabilności oferuje zależność, decyzje podejmowane ponad jej głową i rzeczywistość, w której jako kobieta ma niewiele do powiedzenia. Ten kontrast jest jednym z najmocniejszych elementów książki.

Punktem przełomowym jest podróż do Nowego Świata, czyli moment, w którym historia z opowieści obyczajowej przechodzi w dramat przetrwania. Relacja miłosna, która miała być dla bohaterki ucieczką, staje się przyczyną jej upadku. Oskarżenie, zdrada i porzucenie na bezludnej wyspie zmieniają wszystko, a opowieść staje się historią człowieka pozbawionego niemal wszystkiego.

Najbardziej poruszające jest to, jak autorka prowadzi motyw przetrwania. Nie ma tu spektakularnych scen ani przesadnego dramatyzmu. Jest chłód, głód, samotność i cisza, która potrafi być głośniejsza niż krzyk. Autorka skupia się na codzienności, drobnych decyzjach, strachu i nadziei, dzięki czemu historia Marguerite wydaje się niezwykle autentyczna.

Czytając, czułam ogromną frustrację i bezsilność wobec tego, jak często inni decydują za Marguerite i jak łatwo odbiera się jej sprawczość. Były momenty pełne złości, zwłaszcza gdy spotykała ją niesprawiedliwość. Z czasem jednak te emocje ustępują miejsca napięciu i podziwowi, bo obserwowanie jej przemiany i walki o przetrwanie jest naprawdę poruszające. Najmocniej uderza poczucie samotności, nie tylko fizycznej, ale przede wszystkim wewnętrznej, kiedy człowiek zostaje sam ze swoim strachem i myślami. Nawet wątek wiary, obecny gdzieś w tle, wydaje się bardziej osobisty niż oczywisty.

Język powieści jest oszczędny, ale sugestywny, a obrazy, szczególnie te związane z wyspą, na długo zostają w głowie. „Isola” nie jest książką dla każdego, nie oferuje szybkiej akcji ani łatwych emocji, ale daje coś znacznie cenniejszego, doświadczenie historii, która zostaje pod skórą i trudno o niej zapomnieć.

Informacje dodatkowe o Isola:

Kup książkę Isola

Intuicja
Allegra Goodman0
Okładka ksiązki - Intuicja

Błyskotliwa powieść o świecie nauki i polityki, z elementami zawiłej intrygi i dramatu obyczajowego. Rok 1985. W niezależnym instytucie badawczym przy...