Porywająca saga o miłości i sile kobiecej determinacji.
Jedna z najważniejszych książek 2025 roku według ,,Time'a", ,,Vogue'a", ,,Washington Post" i ,,The New York Timesa".
Wybór Reese's Book Club.
,,Nowa generacja opowieści o survivalu... Isola przypomina thriller, a jest napisana z subtelnością najlepszej prozy psychologicznej i historycznej" - napisał amerykański ,,Vogue".
Młodziutka Marguerite de la Rocque de Roberval jest spadkobierczynią jednej z największych fortun w renesansowej Francji. Szlachetnie urodzona otrzymuje staranne wychowanie mające przygotować ją do życia w dostatku i przywilejach. Stanie się inaczej: wskutek spekulacji swego opiekuna - człowieka pozbawionego skrupułów, ale wysoko sytuowanego i wpływowego - traci majątek i w 1542 roku trafia na statek płynący do Kanady, gdzie powstaje francuska kolonia. Tam jednak nie dotrze - oskarżona o zdradę za karę zostaje porzucona na skalistej wysepce. W surowym klimacie, bez nadziei na ratunek, stoczynierówny pojedynek z zimnem, głodem i własną rozpaczą.
Brzmi jak fabuła powieści przygodowych o rozbitkach uwięzionych na bezludnych wyspach? Ta niewiarygodna historia wydarzyła się jednak naprawdę, a jako pierwsza opisała ją królowa Małgorzata z Nawarry w renesansowym Heptameronie.
Allegra Goodmann zabiera nas w immersyjną podróż do świata, w którym kobiety nie mogą decydować o sobie, ale czasem muszą nauczyć się strzelać z muszkietu, polować na dzikie zwierzęta i walczyć z białymi niedźwiedziami.
,,Miłość, niezłomność i bunt - w tej książce jest wszystko. Moja ulubiona powieść historyczna".
Reese Witherspoon
,,Ta powieść to dar: epicka, feministyczna, wielowymiarowa. Fascynująca".
Ann Napolitano
,,Doprowadziła mnie do łez. Piękna i głęboka książka o przetrwaniu i nadziei".
Alice Winn
,,Wstrząsająca i tym bardziej zdumiewająca, że czerpie z prawdziwej historii".
Jodi Picoult
Wydawnictwo: Wydawnictwo Literackie
Data wydania: 2026-03-25
Tytuł oryginału: Isola
Błyskotliwa powieść o świecie nauki i polityki, z elementami zawiłej intrygi i dramatu obyczajowego. Rok 1985. W niezależnym instytucie badawczym przy...