Myślę, że podczas lektury niejeden raz twarz wykrzywi wam się w grymasie zgrozy, zafrasuje czy ukaże głębokie zadziwienie. Jedzenie może być różne, a posiłki naprawdę na wiele różnych sposobów przygotowywane. Historii kuchni nie da się oddzielić od geografii, polityki i religii, więc również przez te tematy pokrótce przeprowadzi was książka Fiedoruka.
„Jak dawniej jadano” to kopalnia ciekawostek, skupia się na kuchni polskiej, więc można sobie prześledzić rozwój potraw, które znamy do dziś. Treść jest uporządkowana, główne rozdziały przedstawiają kolejne epoki w historii naszego kraju. Jeżeli ktoś czuje się zainteresowany tematem, to polecam, daje do myślenia.
Wydawnictwo: RM
Data wydania: 2024-09-18
Kategoria: Historyczne
ISBN:
Liczba stron: 432
Język oryginału: polski
Dodał/a opinię:
mysilicielka
Jajka pochodzące ze specjalnej hodowli występowały wyłącznie na stołach dworskich i bogatych feudałów, gdzie dostarczali je mniej zamożni, którzy sami zadowalali się tymi podbieranymi z gniazd.
Książka wyjawi Ci sekrety komponowania niepowtarzalnych mieszanek, dzięki którym codzienna czynność zyska rangę ceremonii....
A gdyby tak móc zajrzeć do wszystkich kuchni, garnków, pieców, restauracji i za sklepowe lady? Posmakować potraw z antycznych stołów i peerelowskich imienin...
Do przyprawiania mdłych kasz oraz łagodzenia zapachu i smaku nieświeżych produktów używano: dzikiego kopru, czosnku, kolendry, gorczycy, mięty, kminku czy jałowca. Zamiast pieprzu z dobrym skutkiem stosowano znany już Słowianom rdest wężownik.
Więcej