Okładka książki - Jeden zakręt

Jeden zakręt

Byliście może kiedyś na wyścigach motocrossowych ? Znacie ten sport ?

“Czasami życie potrafi na jednym zakręcie zmienić wszystko. W jednej nieostrożnej chwili, gdy adrenalina miesza się z tęsknotą, a prędkość wzbija się w niebo, los sprawia, że drogi się rozchodzą, a świat traci swój kształt.”

Motocross jest w mojej okolicy bardzo popularny. A z racji co najmniej dwóch śmiertelnych wypadków w trakcie zawodów, na torze kilka kilometrów ode mnie, mam świadomość jak ta pasja jest niebezpieczna. Bohaterka książki Sandry Becmer również, bo w zawodach zginął jej ojciec. Mimo to, odziedziczona po nim miłość do jazdy, nie wygasła.

W sekrecie przed matką, a w sumie całym światem, dbając o ukrycie swojej tożsamości, bierze udział w nielegalnych wyścigach Xtreme MX i jest niezwyciężona. Gdy zwraca uwagę swojego rywala z toru, szkolnego bad boya - Masona Davisa - wie, że jej sekret tym bardziej nie może wyjść na jaw. A może jednak powinna postawić na szczerość?

Nie wiem jak Wy, ale ja potrafię kłócić się w trakcie czytania… sama ze sobą. I tu robiłam to bez przerwy. Wyliczałam wady tej historii, niedociągnięcia, merdałam oczami widząc ile kwestii jest dość absurdalnych, by po chwili tłumaczyć sobie samej, że : bohaterowie są w takim wieku, że takie zachowania są normalne, szukam dziury w całym, a to debiut, może nie być idealnie. No nie było.

Dużo tu się dzieje, są wątki wyjątkowo emocjonujące, poruszające i z pewnością jest nim ból po stracie ojca, ta więź z nim jaką wciąż czuje Ronnie i to jak ważny przez to dla niej jest motocross. Ale relacja z Masonem… Dobra, na to jeszcze mogłam przymknąć oko, młodzi, hormony szaleją i sami nie wiedzą czego chcą. W to wszystko autorka starała się wpleść wątek mafijny i to już było bardzo naciągane. Nie kleiło się w moim przekonaniu, czułam że to wszystko jest przekoloryzowane, nadano całości za dużo dramaturgii, której uzasadnienia nie widziałam. A mimo to książkę czyta się szybko, jakoś na swój sposób wciąga i ciężko mi ją ocenić. Sama nie wiem co o niej do końca myśleć.

Też Wam się trafiają takie zagadkowe lektury? Dajcie znać czy znacie tę dylogię i z jaką książką weszliście w nowy tydzień.

Informacje dodatkowe o Jeden zakręt:

Wydawnictwo: Prószyński i S-ka
Data wydania: 2024-03-19
Dodał/a opinię: Marta BONIECKA

Zobacz opinie o książce Jeden zakręt

Kup książkę Jeden zakręt

Ostatni zakręt
Sandra Becmer0
Okładka ksiązki - Ostatni zakręt

Veronica Evans po raz kolejny staje w obliczu wyzwań, które sprawiają, że każdy kolejny zakręt jej życia staje się dla niej niezwykle trudny do pokonania...

Opad
Opad