Okładka książki - Jedna noc

Jedna noc

Jedno nieprzemyślane zdarzenie, jedna czarna noc zmienią na zawsze przyszłość.

Samotna piesza wędrówka po Polsce ma pomóc Juli rozliczyć się z przeszłością. Nieprzewidziana kontuzja zatrzymuje ją w cichej Spale.  Rano w pobliskich szuwarach była policjantka odnajduje zwłoki młodej kobiety.  Czy to był wypadek, samobójstwo czy zamierzona śmierć?

Autorka czyni nas aktywnymi obserwatorami wydarzeń. Umieszcza nas w środku akcji i wciąga w zawiłe śledztwo. Przeszłość i teraźniejszość przewijają się przez powieść tworząc coraz spójniejszy obraz. Czy przyczyna śmierci dziewczyny tkwi w skrzętnie skrywanej, starej tajemnicy?

Mieszkańcy Spały znają się dobrze. Nie jednak na tyle dobrze, żeby wiedzieć o sobie wszystko.  Niektóre sprawy przykryte są gęstym dywanem tajemnicy, niektóre relacje ukrywają swoje sekrety w ciemnych kątach. Nawet bliska rodzina w obliczu tragedii staje się sobie obca.

Akcja powieści nie jest szybka, nie ma tutaj brutalności ani legionów ofiar. Jednak historia wciąga, wierci dziurę w brzuchu,  rozbudza ciekawość. Czytelnik kalkuluje, szuka śladów, na własną rękę  próbuje rozwikłać zagadkę.

Główna bohaterka Julka nie jest nachalna, przypomina dobrą znajomą. Walczy z demonami  z przeszłości, próbuje uporać się z teraźniejszością. Wzbudza naszą sympatię, przywiązuje nas do siebie.

„Jedna noc” to była dla mnie bardzo komfortowa powieść. Zapewniła emocje, zainteresowała, ale nie przytłoczyła morzem krwi. Wskoczyłam w nią niczym w dobre buty, które niejedno widziały i wiele ścieżek schodziły.

Informacje dodatkowe o Jedna noc:

Wydawnictwo: Prószyński i S-ka
Data wydania: 2025-11-25
Dodał/a opinię: zaczytanaiska

Tagi: Literatura kryminalna i detektywistyczna

Zobacz opinie o książce Jedna noc

Kup książkę Jedna noc

Poryw
Kinga Wójcik0
Okładka ksiązki - Poryw

Seria o komisarz Lenie Rudnickiej. Klemens Chmielny, sumienny księgowy, wzorowy syn i mąż pada ofiarą morderstwa. Żona, przyjaciel, pracownicy hotelu...

Poryw
Kinga Wójcik0