Przed Wami wyprawa do królestwa Ynos, osadzonego wśród bezkresnych wód i tajemniczych wysp. Królestwa zarządzanego przez mądrego króla Doriana. Bogaty kraj, zawdzięczający swoje bogactwo złożom złota, które znajdują się w kopalniach na terenie królestwa. Kopalnie, kryją jednak wiele tajemnic, odkrytych przez przypadek przez wiernych poddanych króla. Jest też zło, które będzie chciało zaburzyć ustalony porządek i spokój mieszkańców królestwa. Czy mu się uda? Proponuje przekonać się samemu.
Ta książka ma olbrzymi potencjał. Świetnie przemyślana fabuła sprawia, że książkę czyta się błyskawicznie. Mamy w tej powieści to wszystko, czego ja oczekuję po dobrej fantastyce, baśniowej fantastyce podkreślić muszę. . Są niezwykłe królestwa, morskie bitwy, piraci, którzy ludźmi wcale nie są, skarby, potwory, magia, tajemne przejścia, pojedynki i przygody. Intrygujące postaci, których albo się kocha, albo nienawidzi.
I jedno co mi przeszkadzało. Są momenty fenomenalne, ciekawe opisy wydarzeń, które wciągają czytelnika i nie pozwalają oderwać się od lektury. Są jednak momenty, gdzie odnoszę wrażenie, autor tylko "ślizga" się po fabule, chcąc jak najszybciej przejść do następnego wątku, co momentami przypominało mi streszczenie powieści pisane przez początkującego ucznia. A niektóre epizody miały na prawdę potencjał i gdyby się nad nimi pochylić i dopracować podniosło by to wartość książki.
W powieści jest dużo dialogów i konkretnów co z pewnością spodoba się tym, którzy nie przepadają za barwnymi, poetyckimi opisami.
Sama fabuła jak dla mnie jest świetna i wciągająca, dlatego ja już nie mogę doczekać się drugiej części, aby poznać dalsze losy bohaterów.
Wydawnictwo: Lucky
Data wydania: 2023-06-30