[ RECENZJA ]
Max Czornyj "Jestem mordercą"
Wyd. Filia
Jack Underweger po skazaniu za brutalne morderstwo trafia na zasłużoną karę do więzienia. Podczas odsiadki tworzy książkę "Czyściec", opisując w niej swoją autobiografię.
Zdobywa nią sławę i przychylność społeczeństwa.
Przekonując o odbytej pokucie, przeżyciu rachunku sumienia i odrodzenia na nowo, okazuje skruchę i wychodzi na wolność.
Trauma i okrutne przeżycia z lat dzieciństwa, wywierają ogromny nacisk i uraz w umyśle młodego Jacka. Mając dużą umiejętność podejścia psychologicznego innych ludzi, po odzyskaniu wolności, morderca kontynuuje swoje dzieło i dopuszcza się zbrodni na 11 ofiarach. Każda z nich to pani lekkich obyczajów. Underweger czuję się bezkarny i niczym Bóg decyduje o życiu i śmierci.
Sposób zabójstwa oraz sporządzone w domu notatki stają się częścią wielu dowodów jego winy.
Tym razem jednak mimo dużego wpływu i manipulacji ludźmi, nie udaje się Jackowi pozostać bezkarnym. Ponownie staje on przed obliczem sądu.
Podziela on lód swoich ofiar w obawie o powtarzalność przeżywanych kolejnych dni, miesięcy i lat za kratkami.
Psychologiczna opowieść oparta na faktach. Pamiętnik i zwierzenia zwyrodnialca, który sam wierzy we własną niewinność.
Do końca podtrzymuje swoje racje i pozostaje dumny.
"Jestem mordercą" pozwala na poznanie i zagłębienie się w umysł seryjnego mordercy. Jego życie, myśli, czyny, motywy oraz plany. Obnaża przed czytelnikiem otulone w tajemnice makabryczne zbrodnie.
Wydawnictwo: Filia
Data wydania: 2021-06-16
Kategoria: Biografie, wspomnienia, listy
Anna Krasnodebska
Wstrząsający portret jednego z najsłynniejszych seryjnych morderców. Powieść inspirowana prawdziwą historią seryjnego mordercy Józefia Cyppka, Rzeźnika...
TYM RAZEM BĘDZIE TO PODRÓŻ DO SAMEGO PIEKŁA... Śmierć czeka mnie bez względu na rozwój wydarzeń. Jak zresztą każdego z nas. W Lublinie ktoś morduje...
Jest wiek, w którym kobieta musi być piękna, by być kochana, i jest wiek, w którym kobieta musi być kochana, by być piękna